1) Daha iyisi olabilir miydi? Evet olabilirdi. Peki ondan da iyisi olabilir miydi? Evet ondan da iyisi olabilirdi. Hatta en iyisinden de iyisi olabilirdi. Bu işin sonu yok. O yüzden tartışmalar gereksiz. Her zaman daha iyisi olabilir.
2) Bu logo ülkenin simgesi değil. Bir şirketin simgesi. Bu şirkete para yatıranlar var. Bu şirketi yöneten profesyonel insanlar var. Bu şirketin logosunun seçimini şirket sahipleri ve yönetimi yapar. Yani şirket yönetimini tatmin ediyorsa kimseye laf söylemek düşmez. Benim eleştirme hakkım var diyenleri de anlamıyorum. Sahibi olmadığın, sana bir faydası ya da zararı olmayan bir şeyi neden eleştirirsin? Hanginiz bir arabayı logosuna aşık olup aldınız bugüne kadar?
3) Mercedesin logosu halka içinde bir yıldız, opelin logosu halka içinde bir şimşek, audi iç içe geçmiş 4 halka, volkwagen halka içinde W harfi.
Ya Allah aşkına mitsubishi 3 elmas, toyota iç içe geçmiş 3 oval halka. hyundai oval halka içinde H harfi
BMW, FORD VE FIAT logolarını hiç yazmıyorum bile. Yani eleştirecekseniz piyasadaki tüm araba logolarını eleştirebilirsiniz.
Neyi tartışıyoruz?
Grafik tasarımcılar saçmalıyorlar bazen.
Bazı grafik tasarımcılar da garip bir kuş kondurma, şov yapma, ultra orjinal tasarım yapma hevesi var.
Maalesef ülkedeki grafik tasarımcılar Picasso olmaya çalışıyorlar.
Sürekli websitesi tasarımında logo tasarımında kuş kondurmaya çalışan, grafik sanat yapmaya kalkan grafikerler var.
Oysa amaç mal satmak, amaç algı tutum oluşturmak, amaç kalıcı etki bırakmaksa her zaman daha basit daha iyidir.
Önemli olan logonun basit şekillerden yola çıkarak markanın vizyonu ve misyonu ile bağlantı kurması.
Konuyu açan arkadaş o olmamış diye kendi tasarımını koymuş.
Koyduğu tasarım da bir şimşek figürüne benziyor çevresine bir halka çektin mi OPEL olur.
Yani o logo olmamış diyen adamların logolarını seçselerdi aynı linç gelirdi.
Önemli olan arabanın logosu değil.
Siz kaliteli, yüksek mühendislik ürünü, satış sonrası desteği iyi, müşteri memnuniyeti yüksek bir araba üretirseniz üzetine hangi logoyu koyarsanız koyun satar.
Bugüne kadar hangi arabayı logosu için aldınız?
Tam tersine bazı arabalar kaliteleri ile o kadar büyük marka değeri yaratırlar ki o markanın dandik logosunu anahtarlık olarak alırsın.
Ferrari logosunun yaratıcılık değeri nedir? Bugatti logosunun harf oyununda ne orjinallik var?
Ama bu markaların ürünleri öyle bir marka değeri yaratmış ki bu logoların üzerinde olduğu orjinal bir anahtarlığa on binlerce lira para ödenebiliyor.
Bu logo olmamış diyen grafik tasarımcılar bugattinin o logo ile milyon euroluk arabalar sattığını unutuyorlar.
Yani mal ortaya çıksın o zaman eleştiririz.
Logonun ne olduğunun hiç bir önemi yok.
O logo piyasadaki hiç bir araba markasını doğrudan andırmıyor.
Başka sektörlerdeki logolara benzeyebilir ama otomotiv sektöründeki logolara benzemiyor.
Citroene benziyor diyenler halka içindeki tüm logoların da bir birinin kopyası olduğuna mı inanıyorlar.
Basit logo yaparken elinde kullanabileceğin basit şekiller var ve senden önce logo yapmış yüzlerce marka var.