Merhaba,
4 aydır kirada kaldığım ve toplam kontrat süremin 12 ay olduğu bir ev mevcut. Ev sahibim evi bir emlak firmasına sattı. Emlak firması da evi tekrar satacaklarını bana belirtti. Fakat bana birkaç seçenek sundular.
1- İlk olarak benden bir yedek anahtar istiyorlar ki ben evde olmasam da müşteri getirmeleri gerekebilirmiş. Evdeki eşyalarımın değerinden bahsedince değeri kadar senet imzalarız dediler. Açıkçası senet işlerinden pek anlamıyorum. Ek olarak ben evde değilken birilerinin evime girip çıkması da pek hoş bir durum değil.
2- İkinci olarak ise kendilerine ait başka bir eve aynı kiradan taşınmamı istiyorlar.
Fakat 2. seçenekte diğer evi de bir süre sonra satmayacaklarının garantisi yok.
Başka bir ev bulmaya kalksam şu anki kiramdan çok daha fazla ödeyeceğim.
Bilgisi olan var ise fikir açısından çok yararlı olur. Çok kafam karışmış durumda. Açıkçası emlakçı firmaya da pek güvenmiyorum.
Başıma seçeneklerden birini tercih etmem halinde neler gelebilir açıkçası hiçbir fikrim yok.
Geçmiş olsun söylediklerimi harfiyen uygulayınız. Tıkandığınız yerde özel mesaj atınız elimden geldiği kadar yardımcı olurum. İnşaat işiyle ilgileniyoruz bu konularda bilgi sahibiyim.
1- Kira sözleşmenizi (ilk yaptığınız) kaybetmeyiniz.
2- Oturduğunuz ev satılabilir bu gayet normal bir durumdur. Ev satıldığı tarihten itibaren kira ödemelerinizi evin yeni alıcısının adına kayıtlı banka hesap numarasına açıklamasına KİRA yazarak gönderiniz. Kesinlikle elden veya başkasının hesabına ödeme yapmayınız. Eğer şahıs kira yazmayın veya elden verin derse bu durumu noterden ihtarname çekerek kendisine iletiniz.
3- Oturduğunuz ev satıldığı gün itibariyle sözleşme süreniz dolmadan yeni ev sahibi sadece sizi 2-3 haklı nedenle tahliye edebilir. Bunlardan biri ev sahibinin başka oturacak evinin olmaması, ev sahibinin birinci derece çocuklarını evlendirecek olması vs. ama bu durumlar olsa dahi süreç şöyle işler. Ev sahibi size noterden ihtarname çeker ve devlet size 6 ay süre verir. 6 ay sonunda evi boşaltmazsanız yine ev sahibi sizi çıkaramaz. Tahliye davası açar ve en erken tahliye davası 6 ay sürer bu da yaklaşık 1 yıl daha evde oturabileceğiniz anlamına gelir.
4- Kesinlikle ev anahtarınızı senet-çek vs karşılığında kimseye vermeyiniz. Bunu istemesi bile suçtur. Lakin yasada ev sahibi evi satmak istediğini kiracıya bildirdiğinde (yazılı noter ihtarnamesi ile) kiracı ev sahibinde 1 hafta içerisinde evi alıcılara göstermek için 1 veya 2 gün şu saatler aralığında gelebilirsiniz diye belirtmek zorundadır. Bu saat aralığını seçmek sizin elinizdedir.
6- Asla evinizi boşaltıp, başka yere geçmeyiniz bu sizi haksız duruma düşürecektir. Ve emlakçılar genelde ev kiralarken kira sözleşmesini 2 adet çıkarır sizin imzaladığınız sözleşmedeki maddeler ile kendi ellerindeki sözleşme maddeleri değişiktir. Kendi menfaatlerine göre bu maddeleri düzenlerler. Siz de ilk sözleşmeyi kontrol edip ikinciye maddelere bakmadan imza atarsınız böylelikle istediği zaman sizi evden çıkarır çünkü imzanız vardır. Aman dikkat.
5- Tüm bunlara rağmen ev sahibi emlakçı kapınıza dayanırsa sizi tehdit ederse asla korkmayınız. Direkt 155'i arayıp haneye tecavüzden şikayetçi olunuz.
BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ
Muz cumhuriyeti değil.
Selamlar