Daniel1336 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Camsız evde oturuyorsan sen haklısın, yada beton, tuğla, demir olmayacaksa evde tamam haklısın hocam. Evin maliyetindeki tüm malzemeler 3-4 kat arttı. Haliyle ev fiyatı arttı. Birşeyin sıfırının maliyeti ve fiyatı artarsa otomatik olarak 2. Elinin de fiyatı artar. Cam piyasasını biliyorum demişsiniz işte evlerde bu camlardan kullanılıyor. Aynı şekilde diğer tüm inşaat malzemeleri zamlandı hatta su bile zamlandı. Şimdi diyelim ki ben geçen sene 200k ev aldım. Şuan sıfır evler 500k ya satılıyor olsun. Çünkü tüm hammaddelere zam gelmiş müteahhit belki kar düşürdü ama maliyeti kurtarmıyor tüm malzemeye zam geldiği için. Ben şimdi taşınacağım diyelim aynı mahallede başka bir eve. Ben geçen sene 200’e aldığım evi aynı fiyata satıp sonra üzerine 300k ekleyip 500k ya aynı mahalleden aynı m2 aynı ayarda ev mi almalıyım? Tabiki sıfır fiyatı arttıysa mecbur ikinci eli de artacak. Hiç bir zaman sıfırın fiyatını geçemez ikinci el olan. Şunu diyebilirsiniz bu ev geçen sene 100k idi şuan 700k tamam 7 kat artış yok ama geçen sene 200-300k bandındaysa bu muhitte bu m2’de bir ev şuanki fiyat normal olabilir. Sadece iç güdüleriniz ile yok bea bu kadar etmez diyip yorum yapmayın bakın camda sizde söylemişsiniz. Ben aylık 4-5m bandında alım yapıyorum çalıştığım firma için, benim gibi 7 kişi var ofiste satınalma yapan. Çelik, Alüminyum almadığım gün yok size 6 aylık yıllık değil gün gün son yılların fiyat grafiğini çıkarabilirim. 10 yıldır bu malzemeler ile alakalıyım son 2 yılda gelen zammın haddi hesabı yok. Sadece ülkemizde de değil global bazda sıkıntı var misal camdaki krizde İtalya, Alüminyumda ABD Avrupa birliği ve Çin sürtüşmeleri belirleyici de yazmaya kalksam karakter sınırı yetmez. Yani Londra Metal Borsası sitesine gir orada lme alüminyum fiyatı yaz en barizi bir bakın kaç dolardan nereye fırlamış, global anlamda nasıl bir artış var. Tek artış döviz kaynaklı değil.
Demek istediğini iyi anlıyorum doğru cam, alüminyum fiyatları agresif şekilde sürekli zamlanıyor fakat ev için diyorum bu olayda arz / talep meselesi çok yüksek. Çok şükür benim durumum kötü değil. Fakat asgari ücretle çalışan adam nasıl ev alacak? Bu fahiş fiyatlara senin sesin çıkmıyor, başkasınında çıkmıyor? Sıfır evi anlarım ama 2. elin fiyatı keyfidir onu anlamam. Sen 300 bine aldığın ev için bu evin değeri 600 bin dersen bu hırsızlıktır yatırım değil. Uygulama, yazılım değil ki bu kitlesi arttıkça satış fiyatı yükselsin Hava boşluğuna örülmüş tuğla satıyosun.