Hocam googleden aldığınız doğru bildiğiniz çoğu şey yanlış alevilikte.. Bektaşilik alevilik hiçbir fikriniz yok..
Alevilerin öz adları sıraç değildir sıraç alevileri vardır bektasilerdendir bektasilerde kendi içlerinde sıraç alevileri olarak ayrılır sıraçların bir çoğu beydilli aşiretine bağlıdırlar bende bir sıraç alevisiyim sıraç alevisi alevi nüfusunun %5ini geçmez. Genede uğraşıp araştırıp yazmışsınız ama yukarıdaki bilgilerin bir çoğu yanlış.
Bunu yazarken ciddi olmadığınızı varsayıyorum, zira çok kaba bir üslup.
20 yıldır bu kafa ile mücadele ediyoruz bir de.
Hz. Ali bir gün alevilerin cem yürüttüğü bi dergaha giriyor bakıyor kadın erkek hepsi bir arada ibadet ediyorlar Hz. Ali bu insanlara gidin namaz kılın demiyor inandığınız yoldan gidin diyor orada yapılan ibadete ve o insanlara saygı duyuyor kendi ibadetlerini yaptıkları için. Camide kılınan namazda ibadet cem evinde yürütülen cemde ibadet..
Bak mesela Hz. Ali ömründe Anadoluya geçmemiş biri. İnsan sorar değil mi? Mekke veya Medine de Cem yapan dergah mı varmış ta Hz. Ali dergaha girmiş.
Hz. Alinin tarihini okuyun önce. Hz. Ali İslam için gözünü kırpmadan insan öldüren biri. Bağlama eşliğinde ibadet eden bir ortam görse ne yapardı?
Kendimce eğer alınganlık olmayacaksa ;
Bundan 10-15 sene önce adamlar ben aleviyim demeye çekinirdi.
Çekindiği için benim gördüğüm kendi aralarında ( kendi inanç ve örf adetleri taşıyan kişilerke) tören ve kutlama eşliğinde biriyle düğünleri yapılıp evlendirirlerdi.
Şimdi gelelim Alevilere nasıl baktığıma ; ( buradan sonra diyeceklerim tam anlaşılmaz ise direkt kızmanıza gerek yok medeni şekilde tartışma-sohbet edebiliriz.)
Her ırtka ve inança sahip olan bireyler gibi iyisi kötüsü tam kötü..
Yukarıda dendiği gibi x alevisi ramazanda içerken x alevisi ramazanda da oruç tutuyor.
Yine yukarıda dendiği gibi x alevisi hiç namaz kılmazken , x alevisi beş vakit namaz kılıyor.
Yani mezhebin içinde ayrılan koldan ( dilim dönmedi , rencide yada kötü bir anlam bütünlüğü olursa söyleyin burayı editleyim) kola fark eden bir inançları var..
Ailemden bir birey bile alevi meshebinden bir kişi ile evlenmedi..
Neden evlenmedi sorusu kısaca ;
Çocuğun ismi : Can olucak dendi
Aile tarafları birbirine ısınamadı
Temizlik , ibadet gibi problemler tartışılınca kavga çıkmışlığı oldu..
Saygım sonsuz , bana bir zararı olmayan ama çevreme ( hele ki balıkesir de olan alevi köylüeri ) zararları bulunan her zaman bu mesepten olduğu için dinlerini inançlarını fazla merak etmedim.
Ha saygısızlık namına küfür haraket , dinlerine inançlarına kutsallarına da el sürdürtmedim leke düşürmedim.
Ama anlam veremedim olay neden Sunni mesebinde olan bir kişinin bütün sünnilerde kuralları , genelekleri ws aynı iken yada şafi ..
Alevilikde neden bu kadar uç noktalarda olan kollar var ?
Biz hani üstün bokuz ya , herkesi ötekeleştiriyoruz ;
Çingen , roman , alevi , kızılbaş , çetmi ws diğer insanlığa sığmayan 2-3 salağın kişi ve kişinin temsil ettiği toplumsal ve etnik değerini küçümsemek adına çıkmış kelime kalıpları biz ne zaman kabul ettik ?
Adamın derdine bakar mısın ?
Kız sevdim , alevi sunni kız alıp verir mi ?
Hangi dinden olursan ol diyoruz da abi , burada bak dobra dobra anlatan adamlar olmuş 14 senedir x evli ama ailesi hala ısınmış değil..
Şimdi o 14 senelik x bireyisin erkek yada kadın
14 sene boyunca birine yaranmaya çakıltığını düşünsenize..
Elin çinlisi japonu müslüman oluyor biz daha ben daha çok müslümanım bizim inancımız şöyle sizin ki böyle sizin adetiniz böyle bizim ki böyle..
Biz yada gençlik o toplumsal kenetlenme ve kaynaşmayı görür inşallah...
Çünkü benim yaşadığım şehirde alevi meshebindeki kişiler , Tunceli ilinden gelmiş beraber üniversite okuğumuz kuru ekmeği bölüştüğümüz adamla aynı mesheoden olamaz..
Sürçi lisan ettiysem affola
Yani sizin anlattığınız evlenme konusundaki sorunlar iki taraf içinde geçerli.
Benim oğlumun adı Batuhan, Kızımın Adı Asena.
Torunlarımın adını Arap ismi koymak isteyecekler
. Mesela
.
Günaydın bu arada
.
iyi forumlar