Merhaba R10 Ailesi,
Cumhurbaşkanın açıkladığı yeni yöntemi detayları ile açıklamak istiyorum. Sonrada bu sistem tutar mı tutmaz mı yorumlarınızı merak ediyorum ?
Şimdi Erdoğan Diyorki :
Senin 15.000 TL paran var ve bugünki karşılığı 1000 USD
- 1 Sene sonra dolar kuru 20 TL oldu ve senin alman gereken mevduat faizi ile 17.000 TL oldu.
- Paranı dolarda tutsaydın 20.000 TL olacaktı bu yüzden aradaki farkı devlet karşılayacak ve yine 20.000 TL paran olacak.
- Dolar düşerse bile zarar etmeyeceksin 17.000 TL paran kalacak diyor.
Yani zarar etme riskini 0'a indiriyorum diyorki bence biraz mantıklı.
Kişisel Yorumum :
Kısa vadede (1-2 ay) bu sistem işe yarayabilir. Ancak dolar düşmeye devam ederken fiyatlar aynı hızda düşmeyecek. Ayrıca piyasaya fazla sürülen bu paralar enflasyonu arttırmaya devam edecektir. Yani mevduat bize %15-%20 getiri sağlarken enflasyon %20-%40 artmaya devam edecektir. Siz değerli yatırımcıların yorumları nelerdir ?
Ayrıca bu durum şöyle şartlar getirirse tutmaz. Örneğin : 1 Yıl kalma sözü vereceksin. Bu durumda kısa vadede yatırım yapanlar yine dolara dönecektir.
Herkesin aklında tek soru şu.
15bin tl lik yatırımın dövizken 20bin tl normal tl iken 17bin tl arada 3bin tl farkı devlet ödeyecek, bunu nereden ödeyecek? Nasıl bukadar parayı karşılamayı düşünüyor, herkesi dinliyoruz hiçbir ekonomist bunu önermiyor, herkesin dediği para basacak bunları karşılayacak böyle oluncada enflasyon zıplayacak. Para bastığınıda söylemeyecek tabi, çıkıpta söylermi adam. Şimdi adam çıktı ekranlarda faiz haram dedi bilmem ne dedi, şimdi mevduata faiz veriyor

Devlet bu aradaki farkı vatandaşa öderse dolaylı yoldan yine vatandaştan fazlasıyla alacak. Ama dün gece birileri efsane zengin oldu öyle böyle değil.