Enflasyon fiyatların artış hızıdır.
Enflasyon yükseldiğinde fiyatlar hızlı artar.
Enflasyon düştüğünde fiyatlar düşmez, fiyatların artış hızı düşer.
Fiyatların düşmesi için ülkede negatif enflasyon olması gerekir.
Yani bu zamlar bir arz talep dengesi içinde bir fiyat rekabeti başlayana kadar düşmez.

Üretim, imalat ve ticaret yapmayan standart tüketiciler için hayat çok kolay.
Sabit gelirli olunca her ay aynı parayı kazanınca farklı değişkenler ile gelir hesaplamayı berecemiyorlar.

Fiyat arttırmak çok zor bir karar.
Fiyat arttırdığınızda müşteri kaybetme, ciro kaybetme, toplam gelirde düşüş ihtimali var.
Satıcılar zam yaparken bunu keyifle, oh olsun diye, nasıl çaktık diye yapmıyorlar.
Fiyat artışı yapan satıcılar çok stres yaşarlar. Yeni fiyatı müşteriye kabul ettirmek çok zordur.
Yani fiyat arttırmak zor alınan ve riskli bir karardır.
Benim ürün maliyetim geçen seneye oranla %100 artmış, ben satış fiyatımı %50 arttırmışım
Cirom artmış ama hem karım azalmış hem de dolar karşısında kazancım erimiş, geçen sene ayda 3 iphone kazanabilirken bu sene ayda 1 iphone kazanabiliyorum.
Ben fakirleşmişim, neden indirim yapayım dolar düştü diye?

Bu ülkede ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ tam bir senedir TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİNİN en az 2-3 katı hızla artıyor.
Yani bu ülkede üreticiler ve satıcılar maliyetlerindeki artışı 1 senedir tam olarak fiyatlara yansıtamıyorlardı.
Son Kasım-Aralıktaki kur atağı ile artık herkes zararına satacağımıza batalım diye fiyatları yükseltmek zorunda kaldı.
Şimdi siz bu zamların geri alınmasını mı bekliyorsunuz?

Zamların geri alınmasının tek yolu var.
Bazı kamikaze satıcılar müşteri kazanmak için fiyat kırmaktan başka bir katma değer üretemedikleri için fiyat kırarlar.
Onların fiyat kırması ile diğer işletmeler de müşteri kaybetmemek için belirli oranda indirime gidebilirler.
Yoksa emin olun tüm zamlara rağmen üreticiler ve satıcılar da eğer satış adetleri aynı ise 1 sene öncesine göre dolar bazında asgari ücretli gibi fakirleşti.