Sınırsız faiz artışı yaptılar. Doların kaç lira olacağı meçhul. Belki halkbank davasından tokat yiyeceğiz ve dolar yine 22 yi aşacak. ama bu sefer mevduat sahiplerinin riski hazineye devredilmiş olacak. Faiz arttırmamak için sınırsız faiz arttırdılar. Oysa tersini yapabilirlerdi. faizi %25 yapıp gerekirse daha da arttırabiliriz diye tehdit edip doları aynı seviyeye hatta altına düşürebilirlerdi. Sonra da ihracat ve imalat yapan firmaların kredi faizlerinin 10 puanını devlet öderdi. Böylece üretim ihracat artmaya devam ederdi. Ama biz üretime kredi açmak için mevduatı sübvanse ediyoruz. Hem de dolara endeksleyerek. Devlet politika faizini düşürüyor ama hangi banka ticari kredileri bu faizden veriyor? Bu faiz indirimi kredi çeken üreticiye yansımıyor üretim artmıyor.
Eğer politika TL yi biraz develüe ederek ihracatı arttırmak olsaydı yapılacak basitti. Zamanında Naci Ağbalı dinleyip faizi %22 de tutsalardı dolar 6 ya hatta belki 5,80 düşerdi. Bu dönemde para basıp piyasadan kontrollü şekilde dolar toplardı merkez bankası. Ve dolar fiyatını yavaş yavaş 10-12 bandına çıkarırken bu dolar bolluğunda eriyen rezervleri yerine koyardı ve FED in faiz arttırımını güçlü rezervle beklerdi. Bugün hazinenin aldığı risk faizi 5-10 puan yukarıda tutmakan kat kat fazla ülkeyi toptan batırabilecek bir riske girdik.
Ağzına sağlık detaylı bilgi için teşekkür ederim. Eklemeyi unuttum bende. Daha durun bakalım FED faiz arttırdığında bakalım neler olacak onu çok merak ediyorum. Bildiğin bu iş intihar.
Birde yasak getirildi doları eleştirmeme yönünde

Sen bir ekonomi paketi çıkarıyorsan ona güvenmen gerek. Güvenip arkasında durursan yatırımcılarda buna bağlı olarak sözüne güvenerek Tl ye geçer. Lakin sistemin yanlışlığı , işleyişinin sıkıntılarının olduğu bariz belli. Bunu kimse dile getirmesin diye yasak getirmek sadece ülkemizde olurdu.
Tekrar teşekkür ederim açıklayıcı yorumun için.Umarım forumdan çok arkadaşımız mesajını görürde aklı başına gelir.