Dolar 2-3 TL olması hayal olmayabilir bu sistem ile izleyip göreceğiz.
50-60 TL de olabilir bu sistem ile. Devlet kaybın garantisini veriyor ve stop loss olayı yok bu olayda. Yani TL vadeli yatıran aslında dolar satın almış olacak,, onun kaybını da vergilerden ödeyecekler. Hatta güzel bir örnek söyliyeyim, devlet garantili gelir verilmiş oldu. Tıpkı köprülerdeki gibi. Eğer dolar artarsa devletteki var olan para da uçar. Devlet para basmak zorunda kalır, karşılığı olmayan para ise enflasyon demektir. 1 dolar 50 tl olduğunu düşünelim, vadeliye koyanın zararı olmayacak ama parası olmayan TL ile geçinmeye çalışan birisi elindeki maaş ile 1 ekmek zor alabilir.
Hep kötüyü düşünecek de değiliz, dediğin gibi herkes TL'ye de geçebilir ama TL'ye sadece vatandaşın geçmesi yetmiyor. Örneğin ben ihracat yapıyorum, benim maaş ödemelerim TL ile onu dışında herşey dolar ile. Şimdi ben niye TL'ye geçeyim. Maaş ödemeleri benim %10 luk giderime denk geliyor. %90 ise yine dolar üzerinden. Türkiye'de üretilen ipliği satın alıyorum, dolar ile. Neden dolar ile satıyorlar çünkü gübre, benzin, elektrik dolar ile. Kısacası üretimin de dolar yerine TL endeksli olması gerekiyor.
Bunun dışında, eğitim, hukuk alanında da güven olması lazım. Yatırımcı, yatırım yapacak ama yarın parasının pul olmasını ya da el koyulmayacağının garantisinin verilmesi lazım. Ben yatırım yaptım diyelim, 2 gün sonra fetöcü diyip parama el koyarlarsa ne olacak? Sistem öyle bir hal aldı ki yatırımcı bile diyor bunu. 10 gün önce yatırım yapan bir yabancının elemana ödeyeceği maaş 300 dolar iken 1 gecede 400 dolar oldu. yatırımcının eleman gideri sadece 1 gecede %30 dan fazla arttı.
Özetle; dolar 20 tl olsun ya da 5 TL olsun ama hep orada kalsın. İstikrar olmadığı sürece kimse gelmez ve dolardaki oynaklık devam eder. Benim bu ay sonunda ödemem 15 bin dolar iken 1 gecede 21 bin dolar oldu. 2 ay önce ise 25 bin dolardı.