biz burada doların artmasının temel sebebi tl de duranların tl den vazgeçip dolara geçmesi, ona değer kazandırıp kendi parasını pul etmesi derken birileri sürekli bize saldırıyordu papağan gibi aynı argümanları kullanıp. dolar artmıyor senin paran değersizleşiyor senin paran çöp diyordu. anlatamıyorduk bunlara, bunun en temel sebebi tl tutanların tl yi bırakıp kaçması dediğimizde.
şimdi, yaşayarak anlamış oldular.
tabi bu ne kadar sürdürülebilir orası muamma. şöyle bir durum olacak. çok fena bi karar alınmış burada. süreç şöyle işlenecek.
dolar bugün atıyorum 10 tl ye kadar hatta 8 e indi diyelim. millet tl den geçti mevduatını oluşturdu 1 yıllık. 200k da para ekledi. yıl sonu dolar 12 yi gördü diyelim(zira seçime yaklaşılacak, seçimin gerçekleşmesi insanlardaki korku ve paniği azaltır, dolardan uzaklaşma başlar çünkü iktidarın kaybetmesi durumunda daha düzgün ekonomi politikaları uygulanacaktır bu da doları tl karşısında düşürmeye başlar) , yıl sonu 200k sı olan adama halkın cebinden(hazineden) 100.000 verilecek, 300k parası olacak. ( doların 8 den 12 ye çıkması durumunda )
burada sıkıntı şu husus. ya dolar bu 1 yıllık süre içerisinde 30 ları görürse? ya 40 ları görürse? hatta onu da geçtim, ya yıl sonu 40 ları görürse? bu kadar adamın parası nasıl geri ödenecek? yahut yıl ortası ciddi artışlarda millet mevduattakini vazgeçip bozarak dolara geçiş yaparsa ben 1 yıl bekleyemem diyerek. bu durumda hem mevduatı bozup sürekli dövize geçişler başlar hem bu geçişlerin etkisiyle yıl sonu mevduatta kalanlara da fazla fazla ödemeler yapılması gerekir. şu an mevcut olan enflasyonun üzerine fazladan dolar enflasyonu + mevduat enflasyonu yani 3x enflasyon oluşur. böyle bi ortamda seçime nasıl gidilecek, sessiz sakin kalınacak. bilmiyorum.
şu an iktidarın yürüttüğü politikada uygun olan tek senaryo, doların hiçbir biçimde tekrar 15-16 lara gelmemesi, seçime kadar bu barajda devam etmesi. eğer olmaz, tutmazsa sıkıntı büyük.