1) Bu paşa paşa faiz arttırımıdır. Faizi arttırmıyoruz diyenler yalan söylüyorlar. Keşke bu dolambaçlı zırvalıklar yerine faiz arttırımına gidilseydi. Ama bu da kötünün iyisidir en azından Türk Lirasının değer kaybının önüne geçmek için adım atıldığını gösterir.

2) Bu sınırsız bir faiz arttırımıdır. Hazine politika faizi %25 dediği zaman toplam maliyeti en fazla %25 olur. Ama dolar kurunda para garanti ediyorsanız maliyet belli değildir. Doların fiyatını piyasa belirliyor iktidar belirlemiyor. Amerika faizi fazla arttırırsa, ya da faizi beklenenden hızlı arttırısa, jeopolitik riskler ortaya çıkarsa (ukrayna savaşı, suriye veya yunanistanla gerilim, halk bank davası vs...) hazine öngörülemeyen bir yük altına girer ülke batabilir.

3) Şu anda bankadaki mevduatların %60'ı dövizdi. Siz faiz arttırmak yerine mevduata dolar bazında garanti verirseniz Türk Bankacılık sistemindeki tüm para dolara endeksli hale gelir. Yani bankalardaki mevduatların %100'ü aslında dolar haline gelir.

4) Türkiye'deki tüm mevduatı dolara endeksli hale getirdiğinizde bunu ödeyecek kadar dolarınız olmadığı için Türk Liraları para basılarak ödenecektir ve enflasyon bırakın düşmeyi kalıcı halde yükselme eğilimine girecektir.

ÖNCE ATEŞ EDİYORUZ.
SONRA NİŞAN ALMAYA KALKIYORUZ.

Faiz arttırmak yerine bu örtülü sınırsız faiz artışına alkış tutan arkadaşlara soruyorum.
Paraya ihtiyacınız var ve önünüzde 2 seçenek var.

1) Bir bankadan yıllık %25 faizle kredi almak.
2) Bir tanıdıktan %10 faizle borç almak ama dolar kuru %10 üzerinde değerlenirse doların artışı kadar faiz ödemeyi garanti etmek.

Bu 2 seçenekten 2. sini seçen zekada arkadaşlar varsa kendilerini tebrik ediyorum.

Benim fikrim bu yapılan örtülü faiz artışı son derece tehlikelidir.
Bu hamle ekonomik çöküşü seçim sonrasına ertelemek amaçlıdır.
Ve bugünü bir nebze kurtarırken geleceği çok daha kötü batırabilir.

Diğer yandan en azından zaman kazandık.
Gençler dolar bazında gelir kazanmak için girişimlere başlayın.
Yurtdışına gitmeyi ya da buradan yurtdışı ile iş ticaret yapmayı öğrenin.
Bu hamle size 6 ay 1 sene kazandırabilir.
Ben artık ciddi ciddi yurtdışına gitmeyi düşünmeye başladım bu sene.