digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Dostum sen elin fiyatını neden tartışmaya açıyorsun?
Ekmekten mi bahsediyorsun? Yağdan mı bahsediyorsun? Tüpgazdan mı? Bebek maması mı?
Adam websitesine arabasına evine istediği fiyatı ister.
Beğenmiyorsan almazsın, senin beklentine göre fiyat vermek zorunda mı insanlar?

Neden sürekli birileri satıcıların pahalılığından yakınıyor.
Adam malına hizmetine istediği fiyatı biçer.

Senin hükümetin kasıtlı olarak Türk Lirasının değerini düşürürken insanlar neden mallarının değerini düşürsünler?
Adam elbette malına alabileceği en yüksek fiyatı isteyecek.
Beğenmiyorsan almazsın, pahalı geliyorsa almazsın.

Bir malın hizmetin bedelini alıcılar belirlemez satıcılar belirler.
Ve bir malın hizmetin bedeli sadece maliyetine göre belirlenmez.

Türk Lirasının bu kadar düşmesinin sebebi Türk Ekonomisinin yıkılmış olması değil hükümetin enflasyonu düşürmeden faizi düşürmeye kalkması yüzünden insanların Türk Lirasından zarar edecekleri beklentisi ile dolara geçmeleridir.
Yani fiyatı belirleyen şeylerden biri beklentidir.
Adam sitesinin 2 ay sonra değerleneceğine inanıyorsa bugün satmak için bugünkü değerinden yüksek fiyat ister.
Der ki satılırsa iyi paraya satılsın yoksa zaten iyi yere gelecek daha iyi fiyata satacağım.
Sen de çıkıp domain hosting makale hesabı yapıp adamın malını ucuza satmasını isteyemezsin.

Sen de sitenin yüksek riskli bir sektörde olduğunu, yapısının içeriğinin riskli olduğunu düşünüyorsan fiyat kırarsın.
Risk sitenin elde patlama beklentisine neden olur, sen de riskleri öne sürüp düşük fiyat teklif edersin.
Arada bir fiyatta anlaşabilirseniz ticaret olur.
Anlaşamazsanız ya da hiç anlaşamayacağınız kadar fiyat farkı varsa başka siteye bakarsın.

Eğer birileri temel ihtiyaç maddelerini stoklayıp kasıtlı olarsak fiyat arttırmıyorlarsa kimin malına hizmetine ne fiyat istediği kimseyi ilgilendirmez.
Fiyatını beğenirseniz alırsınız, fiyatını beğenmezseniz almazsınız.
Neyi ispat etmek istiyorsunuz?
Evet 200 lira etmeyecek sitelere 2000 isteyen adamlar var.
Hayırlı işler dersin geçersin bu adama sitesinin 200 lira ettiğini ispat etmeye uğraşmazsın.

FIRSAT MALİYETİ nedir öğrenmelisin.
Bunu biz tok esnaf diye niteliyoruz ama bilimsel bir kavramdır.
2 farklı adamın yaptığı aynı özelliklerde 2 siteden biri 200 lira edere biri 2000 lira eder.
Yani bu adamlar o siteyi değil başka bir işi yapsalardı farklı kazançlara sahip olabilirlerdi o yüzden de işten kazanç beklentileri farklı olur.

Bundan 5 sene önce Babamın hastalığı yüzünden işimi gücümü bırakıp İstanbul'dan İzmir'e taşındım.
Burada yaptığım düzenli bir işim gelirim yoktu, yabancı sitelerimden reklam kazanım ve freelance işler yapıyordum.
O dönemde forumdan bir arkadaşa bir kaç kez script yazdım. Hem de başkalarının 1000 liraya yaptığı işi 500 liraya yaptım.
Çünkü hastanede babamın başında refakatçi kalırken yapabildiğim tek işti ve paraya ihtiyacım vardı.
Aynı arkadaş 4 sene sonra benzer bir script yazdırmak istedi 10 bin lira dedim.
Başkaları 3 bin dedi bu parayı verecek durumum yok sen 1000-1500e yaparsın diye sana yazdım dedi.
Ben de dedim ki bu işi yapmam 1 hafta sürer, ve ben bugün haftada 10 bin lira kazanıyorum.
Bu işi ancak 10 bin liraya yaparım.
Sonra kişinin o zamanlardaki hatrı için para almadan yaptım.
Yani hatır için 10 bin liralık mesaiyi bu adam için harcadım, ama 1500 lira kazanmak için 10 bin liralık mesai harcamadım.

Senin pazarlık yapıp fiyatı piyasayı düşürmeye hakkın olduğu gibi satıcının da malına istediği fiyatı isteyip piyasayı yükseltme hakkı var.
Burada tartışılacak bir konu yok.
Sana pahalı gelen sitelerle ilgilenme.
Üşenmeden yazdığınız için teşekkür ederim. Ancak bu kadar uzun yazmanıza gerek yoktu. 2 paragraflada yazabilirdiniz anlatmak istediğinizi. Ama yinede okudum hepsini.
Elbette herkes istediği fiyatı belirtir. Anlamadığınız nokta piyasanın haddinden fazla şişirilmesi. Web sektörünün içinden geçtiler, haberiniz yok. Sektörü bilende, bilmeyende tıpkı bu konuda olduğu gibi fahiş fiyatlar ortaya koymaya başladı. Bu fiyatları da bir şekilde savunmaya çalışıyor. Bunun ekonomiyle falan alakası yok. Geçin bunları... Olay ekonominin durumundan faydalanıp fırsatçılığa dönüşmesidir. Bu fırsatçılık iyi yönden değil, kötü yönden ilerliyor. Web site sektörü piyasasına yeni girecek bir kişi fahiş fiyattan alacak, %100'de zarar edecek. Alıcı - satıcı fiyat dengesizliği var ortada. Satıcı aylık kazancının 30 - 50 katını istemeye başladı. Çoğu satıcı en yüksek aylık kazancı yakaladıktan sonra satışa koyuyor. Bu da demek oluyor ki en az 2.5 - 3 yıl sonra alıcı amorti etmeye başlayacak. Riskli ve amorti edilemeyecek sitelerden bahsetmiyorum bile...
Türkiye çöküyor evet ama birde hızlı çökmesi var. Türkiye'nin hızlı çöküşüde işte bu yüzdendir. Evet ekonomi kötü, dolar yüksek... Ama bu durumu fırsata dönüştürerek, haksız kazançlar sağlamak için ekonomi sebep gösteriliyor ve yüksek fiyatlarla karşılaşılmaması gereken şeyler fahiş fiyatlara çıkarıldı.
Hani deniliyor ya her şey dolara bağlı, her şey dolara bağlı değil efendiler. Bazı şeyler zihniyete bağlı.