hocam boşuna anlatıyorsun. işveren ile personel asla anlaşamaz bu konuda. siz bir kişiyi istihdam etmenin yükünü bilirsiniz. personel size 5900 liraya geliyor. fakat size 7000 8000 9000 TL kazandırıp kazandırmadığına bakmıyor. Ben burada duruyorum kardeşim bana 4.203 liramı vereceksin gerisini bilmem edasıyla yanıt veren onca personel var burada. iki taraf da ekonomik zorluklar yaşıyor. siz bi kendinize sorun bakalım işletmeye 10 bin lira kazandırıyor musunuz? kaldı ki personelin diğer giderlerine sizin detaylandırdığınız gibi girmiyorum bile. Döviz artında ürün fiyatı 2 katına çıkıyor, firma sahibi 2 kat fazla kazanıyor zanneden cahiller var yanıtlarda görünüyor açıkça. Bunu bahane ederek işçi mi çıkarılır? ya hiç mi işletmeniz olmadı? siz aman diyim personel çalıştırmayın. bakın açıkça söylüyorum burada firma sahibine suç atan üyelerin hepsi personel, bunlara iş yaparsanız sizi 100 liraya satın aldığını düşünür size böyle davranır. Firma sahibi geri zekalı mı işleyen sistemini işçi çıkararak bozsun? Sizin aklınız gerçekten böyle çalışıyor ise vay halinize. 1 personelin maliyeti 5900 TL olmuş. Günlük yemek maliyeti 20 liradan hesaplasanız +480 TL gideriniz daha var. Personelin kullandığı araç gereç donanım ıvır zıvır sanki bedavadan geliyor. Burada suçu yönetime, hükümete bulmayan, ekonomi bakanlığına merkez bankasına şuna buna eleştiride bulunmak yerine işvereni kurtlar sofrasına atan kişi açık ve net şekilde önce işsizdir, sonra asla firma sahibi olmamıştır, sonra da büyük ama büyük bir cahildir.
aldığı her şeyin fiyatı en az 2 kat olmuş. zammı firma yapıyor sanıyor. ekonomi bilgisi bu kadar. muhasebe bilgisi bu kadar. halen de ekonomimiz iyi, çok şükür diyorlar. ben bu insanların varlığına tahammül edemiyorum.
Hocam ne fırsatı ne konuşuyorsunuz siz Allah aşkına. Yani bir şey söylerken, neye göre yorum yapıyorsunuz anlamıyorum.
Bak sana bir işletme sahibi olarak basit bir örnek vereyim.
Geçen yıl asgari ücretli bir işçinin giderini yazıyorum sana.
4.203,56 TL
Bu yıl ise bu rakam
5.879,70 TL
olarak değişti.
Aradaki fark: 1,676,14 TL
Geçen yıl çalışanına günlük 30 TL yemek yedirebiliyordun şu an en uygun mekan 45-50 TL arası oynuyor.
Yani sana geçen seneye nazaran fark 360 TL olarak yansıyor.
Geçen sene yol parası olarak günlük 8 TL'den hesaplarken, şu an 10,60 olarak hesaplıyorsun 83 TL fark yansıyor.
Şimdi toplam miktar 2119 TL.
Geçen yıl ofise aldığın kahve, şeker, çay, karton bardak, temizlik malzemesi, abur cubur, tuvalet kağıdı, kağıt havlu gibi tüm ürünlere %200'e yakın zam gelmiş. Bunun yanında elektrik, doğalgaz, su gibi faturalara ciddi zamlar gelmiş.
Bunlar gibi onlarca maliyet kalemi sayabilirim sana. Bir çalışan için 2 bin bilmem kaç lira çok görülmeyebilir. Bunu birden fazla elemana yansıt öncelikle. Ardından işletmenin ürününe zam yapıp yapamayacağını hesaba kat.
Biz dijital sektördeyiz. Ülke zaten dijital sektörde geriden geliyor. Birçok işletme dijital dünyaya kaymak isterken bile bu pahalılık yüzünden kayamıyor. Eldeki müşteriye zam yapıyorsun diyor ki yeğenime veririm o paranın yarısını o yapar ticaretimiz bozulmasın. Gel de zam yap hadi nasıl yapıyorsun.
Geçen bir konuda da örnek verdim. Hediye sektörü için yukarıda saydığım maliyet kalemlerini say. Bu ekonomide insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamazken, bir başkasına nasıl hediye alabilsin? Haliyle orada yapılan cirolarda düşüklük olacak ve giderlerde artış meydana gelecek. Bu adam eleman çıkartmaktan başka ne yapsın?
Memlekette 100 insan varsa 90'nı boş konuşuyor 8'i işine geldiği gibi konuşuyor olan kalan 2 kişiye oluyor.