Merhaba arkadaşlar, yıllardır hayalini kurduğum sistemi geç de olsa gerçekleştirdiğim için mutluluğumu ve bu süreçte neler yaptığımı sizlerle paylaşmak istedim.
Hostinglerdeki CPU limiti yüzünden zaman zaman sitelerim suspend ediliyordu. Ben de aylık 9 dolara VPS kiralamaya başladım fakat bu son zamanlardaki doların durdurulmaksızın yükselişinden dolayı maliyetim her gün yükselmeye ve sunucu kesintilerinde acaba ne zaman geri gelir stresi beni iyice yormaya başladı. Ben de eskiden beri hayalim olan evde sunucu kurma fikrine yoğunlaşmaya başladım.
Evde TurkNet 30 Download / 8 Upload internetim bulunmakta web server olarak 8 Mbitin yeteceğini düşündüm fakat önce daha sağlam altyapı için ev içi kabloları elden geçirmem gerekiyordu telefon kablosundan başladım aşağıdaki şekilde tekrardan yaptım, ethernet kablolarını sıfır fabrikasyon CAT6 kablolarla değiştirdim. TurkNet'in CGNat havuzundan çıkmak ve ip adresimin kalıcı olması için de hesabıma Statik IP tanımlattım.
İnternetle ilgili geliştirmeleri yaptıktan sonra bana çok az elektrik tüketen, sessiz çalışan, az yer kaplayan ama performansı da güzel bir bilgisayar lazımdı. Biraz araştırma yaptıktan sonra sahibinden üzerinden 2. el "
HP EliteDesk 800 G2" buldum. Modem boyutunda, 35W elektrik tüketimi, i7 8 çekirdek işlemci, 8 gb ram, 128 Gb NVME SSD'si ile tam istediğim özellikleri karşılıyordu.
Bilgisayarı sipariş geçtikten sonra elektrik dalgalanmalarına ve kesintilerine karşı akım korumalı priz ve UPS ihtiyacımın olduğunu farkettim. Sadece modem ve HP bilgisayarı bağladığımda en az 5-10 saat götürecek UPS bulmam gerekiyordu ve "
Makelsan Lion 850 VA" marka UPS'i buldum. Hesaplarıma göre minimum 10 saat idare edebiliyordu, önümüzdeki seçimlerde elektrik kesintisi olsa bile bu oran gayet ideal.
Tüm donanımlar elime ulaştığında gerekli bağlantıları yaptım. İleride ram, hdd yükseltip içerisine birden fazla işletim sistemi yükleme gereksinimim doğar diye bilgisayara sanallaştırma yazılımı olan
Proxmox'u kurdum. Proxmox içinde bir adet sanal bilgisayar açıp toplam işlemci ve ramin %85ini bu bilgisayara atadım. İşletim sistemi olarak
CentOS 7 kurup daha sonra modemden portları açacağım için sıkıntı olmaması açısından local statik ip tanımladım, web server paneli olarak da önceden kullandığım ücretsiz ve gayet stabil olan
CyberPanel'i kurdum. Web Control Panelinin kurulumunun ardından gereksinim duyacağı tüm portları modem üzerinden açtım ve sonunda her şey hazır.
Öncelikle test için az kullandığım siteleri taşıdım ve kurulumun üzerinden 3 gün geçti hala bir kapanma, kesilme, donma olmadan sistem hala tam istediğim şekilde çalışıyor.
Taşıdığım sitelerin hız testlerinde normal yurtdışından kiraladığım sunuculardan farksız olduğunu gördüğümde bu maliyetin ve emeğin ne kadar yerinde bir karar olduğunu görüp baştaki acaba yavaş olur mu korkularımdan arındım.
Sistemin bana maliyetlerinden de bahsetmeden geçmeyeyim
Toplam 3.992 TL başlangıçta biraz maliyetli oldu fakat ilerleyen yıllarda hayli amorti edeceğini düşünüyorum sizce değer mi