pinbtc adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
zaten bundan bahsettim. devletlerin kendi içlerinde uyguladıkları kararlara yurtdışı karışıp tether, busd örneğinde olduğu gibi müdahale edip itiraz sunabiliyor ve mahkemelerde bu haklı görülüp buna izin verilmiyor ve tüm anlaşmalar,, ticaretler bloke ediliyorsa orada çalışmaz bu sistem. o ayrı iş. ancak burada bi nüans var. bahsettiğin yapılar " şirket ", devlet değil. şirket olarak faaliyet gösterebilmeleri için taahhütlerini yerine getirmeliler. yani benim param 1 dolara eşit kardeşim diyorsa, bunu ispatlayacak rezerv tutmak durumunda. devletlerde ise böyle bir ispata gerek görüldüğünü düşünmüyorum çünkü devletler, şirket değildir kendi içlerinde kararlar alıp orada yaşayan herkesin ortak kabulü halinde bunu uygulamaya koyabilir. en basit örneğiyle, bugün dolar her gün fırlarken faizlerin indirilmeyi sürdürmesi ve bunun yarattığı panikle Türk milletinin paralarının eridiğini görüp koşarak döviz alması hiçbir akla, mantığa, kanuna, kurala uygun değildir. sen faizi düşürdükçe vatandaşın mevcut enflasyon karşısında, yükselen kur karşısında çok daha fazla zararar giriyor. bunun bi mantığı yokken uygulanabilirliği varsa, aynı olay bu tip suni bi yapıda da uygulanabilir belki de. biz bu olay tartışılsın, konuşulsun, ekonomi profesörleri bunları harıl harıl düşünsün varsa oluru denensin diyoruz. onların tartışması sonrası oluru mevcut değilse, uluslararası hukuka aykırı vs ise yapılmaz geçilri. bu saldırı niye diyoruz. ben bu olay neden yapılmıyor kısmından öte, ortaya bi fikir sunan insana herkesin vahşice saldırmasına tepki olarak açtım bu konuyu. bunu yapan gözüme çarpan iki kişiden birinin ab fonlusu, diğerinin her allahın günü tl çöktü tl bitti abd hissesi alsanız 7 kat kazanmıştınız dolar alsanız 4 kat kazanmıştınız diyen biri olması beni geren konu.

2 sene kadar önce bi twit atmıştım. kendi ütopyamda bi ülke kurduğumdan ve tüm halkı yönettiğimden bahsettim. bu halkın tüm varlıklarını kendime geçirmek istiyorsam yapacağım şey, devamlı döviz kuruyla oynamak olurdu. her şeyi önceden bilen benim, diğerleri mışıl mışıl uyuyor. döviz düşükken hepsini toplarım çevreme de toplattırırım, ardından bi açıklama bi karar pat diye dolara müdahale edip herkesin varlığına çökerim. sonra bi faiz yükseltirim dolar tekrar düşer ama o yükseltmeyi yapmadan önce tepeden satarım. dolar düşünce tekrar toplarım yeni bi açıklama yeni kararlar, görevden almalar derken tekrar uçururum bu döngüyü sürekli devam ettirip halkımın tüm varlıklarını kendime ve istediklerime akıtırım demiştim. o dönem dolar 3,5 falandı sanırım. o anlar canlanıyor gözümde bu yaşadığımız her şeyi görünce. o yüzden siyasi erkin aldığı kararlar üzerine düşünmüyorum onların yarın ne yapacağı meçhul konular. benim tartıştığım konu, halkın aldığı dolar yabancının parasına tesir etmesin onun yerine ona denk bi enstrüman teslim edilsin, yalnız ve yalnız bozum isteniyor yahut gerçekten kullanması gerekiyor durumlarında çevrilsin. bu şekilde çalkantılı bi ekonomik düzende, yarın pat diye yapılacak bi açıklama sonrası aniden fırlayabilecek bir döviz ortamında tabiki bu konular çok riskli konular olacaktır ancak yöneticilerin daha liyakatli, temiz çalıştığı bi ortamda bu dayının tv de sunduğu fikrin işlenebilirliği de hayal dünyası değil, bana gayet mantıklı gelen bi açıklama. çünkü şöyle düşünün. iş yapıyorsunuz, ticaretçisiniz. sizin ihtiyacınız olan şey demir diyelim. demirle alıp satıyosunuz ve bu ülkenize daha fazla demir kazandırmanıza yol açıyor. ülkede ticaretle uğraşmayan, demirle işi olmayan herkes de bi anda demire yönelmeye başladı, siz iş yapacak demir bulamıyorsunuz. eskiden 5 demir edinmek için cebinizden 7 lira çıkarken şimdi herkes o demire ulaşmaya çalışıyor artık 70 lira çıkıyor. o demire ulaşmaya çalışanlar da iş miş yapmıyor, ülkeye daha fazla demir sokma derdinde de değil, atıyor yastığının altına kim bilir ne zaman geri çıkaracak. bu durumda iş yapan olarak normalde sizin aktif kullandığınız demirlerin başkaları tarafından toplanıp durması sizin ve ülkeniz için zararlı olur mu olmaz mı. bu durumda, insanlar demir arıyorsa şayet onlara ihracat yapanların ihtiyaç duyduğu gerçek demiri vermek yerine, demire karşılık bir kağıt teslim edip haklarını kanunla korumak, gerçek demir elde etmek istediklerinde o kağıdı getirip demiri teslim almalarını sağlamak mantıklı değil mi? örneğin bu olayı yabancı bankalar bizlere uygulamakta. niye kimse buna ses çıkarmıyor mesela?

bakın milli görüşçü değilim akp ve onun geldiği tabandan haz etmem ama erbakanın şu videosuna göz atın

https://www.youtube.com/watch?v=3tGvhqF0FEU

burada erbakanın söylediği önemli bi söz var. adamlar sana dolar verir, sonra senden o dolarların hepsini geri alır sana o dolarlara denk bi kağıt parçası verir (senet), alır o dolarları canlı canlı dilediği yerlerde işletir. sen sadece bi kağıt parçası tutarsın kasanda. gerek duyarsan bozdurur kullanırsın.

yani bu videodaki dayının söylediği yöntemi, elin bankaları bütün dünyada herkese karşı uygulamaktayken zaten, biz niye bu kadar saldırıyoruz bu adama? mevzu bu.
Peki bunu kendi ülkesindeki petrol rezervlerini Dolar ile değilde kendi para birimi ile satmak isteyen ülkelere Barış götüren ABD'ye anlatabilirmisiniz
Dediğiniz gibi birşey olursa bal gibide karışırlar. Tamam 1 Dolar = 1 USDTurk yaptınız der ama bana karşılığını göster diye baskı yapar.