pinbtc adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
tl her kurun karşısında değer kaybetmez. tl, dolar karşısında değer kaybeder. sebebi kötü politikalar olduğu kadar, elindeki türk lirasını elinden çıkarıp döviz toplayanlardır aynı zamanda.

dolar rezerv para birimi olarak geçtiği için diğer ülkelerdeki tüm varlıklar da bunun üzerinden hesaplanır. senin dolara karşı değer kaybetmen diğer ülkelerle arandaki farkları belirler. yani senin bakacağın yer başka ülkeler değil yalnızca dolar. sen ona karşı değer kazan, o zaman diğer ülke paralarına karşı da kazanmış olursun. önce bu farkı anlayın.

sonralıkla. ben burada döviz almayın diye bi argüman sundum mu hiç? hayır. döviz alınsın ancak alınan bu dövizler doların fiyatına tesir edemeyecek biçimde oluşturulsun. bunun için de videodaki adamın kurduğu mantık bi nebze uygulanabilir bi yöntem dedim. bazı problemler yaratabilir, sorunlar çıkarabilir orası ekonomi uzmanları ve profesörlerin aşıp aşamayacağı meseleler. çözümü oluyorsa uygulanır yoksa uygulanmaz ancak adamın ortaya attığı fikirde bi anormali yok dedim.

döviz mi almak istiyorsun? git al. ancak eline dolar alma, dolara denk bir varlık üretilsin ve bu teslim edilsin. bu sayede sen piyasadan dolar çekme, piyasadaki dolar miktarını azaltıp değerini artırma dedim.

bu sistem bütün ülkelerde uygulanıyor olsa, hiç kimse dolar alıp kenara koymuyor olsa piyasada dolar bolluğu olur ve doların değeri düşük kalır diye ekledim.

bu, bir vatandaş olarak bizim sunabileceğimiz fikirler. politika ve hükümet konusunda yürütülen adımlar ise bizim tesir edemeyeceğimiz noktalar. dış ilişkiler, anlaşmalar vs devlet makamlarının icraatleri. oraya müdahale gerçekleştiremediğimiz için halk nazarında bu tarz önlemler oluşturulabilir fikrini ortaya atıyoruz yahut atanlar için sayıp sövmek yerine durup düşünüyor, tartışıyoruz.

edit. ayrıca şu " doların değeri artmıyor tl değer kaybediyor " argümanını bırakın ilkokulu zor bitirmiş olanların arkasında duracağı argümanlar bunlar. piyasada dolaşan bi ürünü toplar kenara koyarsan, o ürünün değerini artırırsın. bu basit ekonomi bilgisidir. piyasadaki ürün ne kadar azalırsa(talep varken), o ürün değerlenir. sen bu alımları tl ile yapıp durduğun için de tl daha fazla çöp hale gelirken dolar daha fazla değerleniyor. yani biri çöp diğeri sabit değil, biri çöp diğeri değer kazanır halde. senin ülkene karşı. diğer parabirimlerine karşı değerine bakmak için de onların kendi parabirimlerine ne kadar sahip çıkıp ne kadar satış yaptığına odaklanırsın. eğer onlar da kendi paralarından çıkıp piyasadan dolar topluyor olsaydı onlar da dolar karşısında değer kaybederken, piyasada dolaşan doları yastık altına koyup piyasadaki dolar miktarını azalttıkları için değerini artırmış olacaklardı.
Tamam hadi çakma doları yaptılar. Dış borcu bu çakma dolarla ödeyemezsiniz. Her yıl verilen milyonlarca dolar garanti parasını bu dolarla ödeyemezsiniz. En çok ithal edilen kalem olan enerji parasını bu dolarla ödeyemezsiniz. Rüşvet alan bürokratlar bile kabul etmezler bu parayı.
Vatandaşın elinde sadece bir oyuncak olur ve 1:1 olarak planlanan değeri gittikçe düşmeye başlar. Karşılığı olmayan bir para basmak tüm ekonomiyi alt üst eder. Dolar bitince de çakma altın yaparız sonra süper güç oluruz.