twitter'da bi video dönüyor, alta koyacağım. videodaki dayımızın söylediği şu :

Türk halkının evlerinde 200 milyar döviz 300 milyar dövize denk altın bulunuyor. ( altınla ilgili söylediklerine katılmamakla beraber sadece döviz konusu için devam ediyorum )

insanımız, döviz almak istediği zaman ABD'nin dolarını finanse ediyor. değerine değer katıyor. her satın aldığı dolar, ABD'ye yarıyor.

bunun yerine, Türk doları (isme takılmayın mantığa odaklanın) oluşturalım. dolar almak isteyen insanlara gerekli kanunları kuralları çıkarıp güvencelerini sağlayıp bunu teslim edelim. bu insanlar dolara gerçekten ihtiyaç duyar, kullanma kararı alırsa elinden bu kağıdı alalım gerçek dolar verelim. eğer parasını bozdurmak isterse, o günün dolar kuru neyse onun karşılığında bozalım.

bu sayede, insanımızın sahip olduğu kaynaklar ABD'nin dolarını finanse etmez, değerine etki yaratmaz. alıp saklama niyeti olanlar için böyle bi politika izlensin ama gerçekten kullanma planı yapanlar gerçek dolara çevirsin onu kullanabilsin.

diyor.

ben bu söylediğine harfiyen katılıyorum. bizler, Türk lirası ile dolara hücum ettiğimiz her an ABD'nin dolarını finanse ediyor, kendi paramızın değerini doların karşısında eritiyoruz. üstelik kullanmadığımız, kenara koyup beklediğimiz bi durum için. toplu olarak aldığımız her dolar, doların tl karşısındaki fiyatına etki ediyor.

ancak bu adamın söylediği gibi ülkenin dolara 1:1 karşılığında kendi ürettiği bir birim olsa. bizler paramızı dolara çevirme kararı aldığımızda bunlardan teslim alsak ve kenara koysak, o zaman gerçek doların fiyatına etki etmez ve kendi paramızın doların karşısında erimesine katkı sunmayız. aynı şekilde onların parasını da finanse etmemiş oluruz.

daha basit örnekle :

100 milyar dolara denk Türk lirasına sahip olduğumuzu düşünelim.

dolar kuru : 15 tl olsun.

biz 100 milyar dolara denk bir Türk lirası ile 15 tl den alım yapmaya başladığımızda dolar kuru 15,1 15,2 15,3 15,5 şeklinde sürekli biz satın aldıkça yükselmeye geçecek. 100 milyar dolarlık bi alım tamamlandığında

dolar kuru " atıyorum " : 17 tl olacak.

bizler bu 100 milyar doları işletmeyeceksek, bi yerde kullanmayacak sadece varlık olarak bekleteceksek şayet bunun faturası ülkenin para birimine kesilmiş olacak. oradan 100 milyar doları aldın, yastık altına attın. o andan itibaren ABD'nin parasını 100 milyar dolar beslemiş, ona değer kazandırmış oldun.

peki biz 100 milyar dolara denk olan TL ' yi ülkenin oluşturduğu 1:1 dolara bağlı suni bir paraya yatırırsak nolur?

dolar kuru 15 tl olsun.

biz alım yapmaya karar verdiğimizde, aldığımız varlık dolar yerine dolara denk bir varlık olduğu için elimizde 100 milyar dolarlık Türk doları olur. ancak burada bir fark var.

biz, ABD'nin parasını finanse etmemiş oluruz. hiçbir şekilde gerçek dolar alıp kenara koymadığımız için, doların fiyatına etkimiz oluşmaz. dolar ihtiyacımız olursa eğer gerçek dolara çevirir, gerektiği yerde kullanırız. Tl ihtiyacımız olursa o günün dolar kurundan bozar, gerektiği yerde kullanırız. yani, Türk insanı sahip olduğu varlıklarla hiçbir şekilde doları finanse etmemiş olur. sadece ihtiyaç halinde kullanacağı bi varlık elinde durur.

bu mantığa göre, liyakatsiz ve çöp bir yönetimin herkesin sahte dolarını yok edip karşılıksız bırakma ihtimali dışında mantıken nasıl bi olumsuz teklif var burada benim göremediğim? adama dünya kadar saldırmışlar sayfalarca, binlerce. adamın tek söylediği abd'nin parasını finanse etme kardeşim, dolar almak istiyorsan suni bi birim al, dolara denk olsun eğer gerçekten ihtiyaç duyarsan dolara çevir kullan diyor. niye bu adama bu kadar saldırılmış ben mi bi şey kaçırıyorum?

hayır saldıranlara bakıyorum, biri almanyadan fonlanan gazeteci diğeri geçenlerde konusunu açıp milleti abd şirketlerine, hisselerine yönlendirdiği için rahatsız olduğumu belirttiğim adam. o yüzden şaşırmıyorum onların tepkilerine ama normal bi biçimde sakince düşünüldüğü zaman bu adamın söylediğinde nasıl bi artniyer var ki bu kadar saldırı görmüş?

link :

https://twitter.com/tv100/status/1471162942594994185

ayrıca, sorunların çözümünün elbette bu şekilde olmayacağını ve farklı adımlar atılması gerektiğinin farkındayım ancak o adımların atılmadığı ortamda en ufak bir çözüm önerisi bile sükun içinde tartışılabilmeli. bi şeyler konuşana herkes topyekün saldırırsa, ne ilerlemesi kaydedecek bu ülke?

sizlerin de yorumunu dinlemek isterim. bu adam sizce gerçekten hatalı, yanlış bi şey mi konuşmuş?