Olay sadece inanma kısmında basit olarak kalsa sorun yokta... Adamlar neye inandığını bile bilmiyor. Ülke olarak bu işlere büyük kaynaklar gidiyor. Dünya da insanlar ölüyor sırf bu yüzden.
İnananlara başkalarının dini ile uğraşmayın kendi dininizi yaşayın dedim.
Aslında laiklik tam da budur.
Dinler yayılmacıdır, cemaatleştirmeye, insanları organize şekilde iman ettirmeyi, başkalarını da ayınlatmayı hedefler.
Laiklik de dini örgütlenmelerin, cemaatlerin baskı gücünü kırıp dini bireysel yaşanılacak hale getirmeyi hedefler.
Böylece cemaatler bireyleri ya da devleti baskı altına alamaz ve örgütlü şekilde çatışma çıkaramaz.
Çünkü insanları organize eden, başka insanlardan farklı sınıfsal özellikler yaratan her örgütlenme biçimi çatışma doğrurur.
Bugün Fenerbahçe Galatasayar maçında bile aynı dine, aynı dile, aynı etnik kimliğe sahip insanlar bir biriyle kavga ediyorr çatışıyor.
Yani yer yüzünden tüm dinleri kaldırsak bile çatışmalar devam edecek.
Ama insanların dini özellikleri üzerinden örgütlenmeleri kesinlikle engellenmelidir.
Çünkü dini özellikler üzerinden örgütlenen insanlar o örgüte ve o dine ait olmayan insanları şeytani düşman olarak görürler.
Dini temelli örgütlenen yapılarda insanlar Tanrıyı değil Tanrının mesajlarını açıkladığını rehber olduğunu söyleyen liderlere koşulsuz itaat ederler.
Koşulsuz itaatin olduğu, örgüt dışındaki insanların şeytan ve düşman olarak görüldüğü yapılar tehlikelidir.
Ama herşeye rağmen bilimsel araştırmalar gösteriyor ki imanlı insanlar daha uzun ve daha mutlu bir ömür geçiriyorlar.
Ben bilimi kendisine rehber alan bir insan olarak, insanların iman etme ve mutlu olma özgürlükleri olduğuna inanıyorum.