google da aratırken konuyu buldum. birileri baya gürültü koparmış hırsız hırsız diye. bilmem farkındalar mı, internet ortamı hırsızlık üzerine inşa edilmiştir. buna da hırsızlık gözüyle bakılmaz etik değil gözüyle bakılır. eğer mesele hırsızlık üzerine yoğunlaşmak olsaydı, bugün hiçbir facebook, instagram, twitter sayfası görmezdiniz. çünkü %100 kendi içeriğini oluşturan sayısı 100 binde 1 den daha azdır. herkes bi yerlerden görseller bulur paylaşır, bi yerlerden twit görür çevirir hesabından atar, bi yerlerde yorum görür başka yere taşır, özellikle instagramdaki sayfaların %99 u hırsızlık üzerine inşa edilmiştir. yine canlı content ürettikleri düşünülen twitch yayıncılarına bakalım. bu adamlar yıllar yıllar boyu 5 kuruş telif parası ödemeden başkalarının şarkılarını çaldı yayınlarında, 2019 gibi dmca kuralları geldi ve yasaklandı. yine diledikleri youtube videosunu açıp izliyor, diledikleri twitleri yayınlarında görüntülüyolar. twit sahibinden izin almışlar mı? youtube'daki içerik sahiplerinden izin almışlar mı? hayır. bu içerikleri yayınlarken gelir sağlıyorlar mı? evet. o halde onlar da hırsız.

yani mevzunun hırsızlık boyutuna girerseniz altından kalkamazsınız. kaç tane crackli dosya indirdiniz bugüne dek, kaç kaçak siteden film izlediniz, torrentten bi şey yüklediniz, kaç görsel için kamerayı elinize alıp evden çıkmak yerine bi yerlerden hazır edindiniz 5 kuruş vermeden. özetle. bu konulara çok girmeyin altından kalkamazsınız. ne demişler, kim ahlak bekçiliği yapıyorsa en ahlaksızı o'dur.

konu benim için faydalı oldu kafamdaki pek çok soru işaretini giderdim. konuyu açana ve aydınlatanlara teşekkürler.