1-2 ay sürer. İlk kurs bulman lazım. Fiyat sakalası çok değişken. 1500'e de vardır 4000'e de. Yazıldıktan sonra MEB'in yazılı sınavına giriyorsun. Kursun kayıt esnasında verdiği kitaptan çalışabilirsin. Motor, sağlık ve trafik konularından soru çıkıyor ve bilgisayardan yüz taramalı bir şekilde sınava giriyorsun. Bundan sonraki 1-2 hafta içinde direksiyon sınavına çağırıyorlar. Ona gitmeden önce -150 gibi bir rakamdı sanırım- ödemeyi kursa yapıyorsun. Tabii bu sınavdan önce de direksiyon dersleri için planlamalar yapıyorlar-toplamda 7 dersti diye biliyorum bunu-, ona göre katılıyorsun. Direksiyon sınavında ilk olarak bagajdaki malzemelerin tanımı, kaput altındaki parçaların tanımını soruyorlar. Araca geçince kurstan bir hoca ve iki de komisyon üyesi de seninle beraber biniyor. Yanında komisyon başkanı şahin bakışlarla seni gözetliyor. Ön konsol ve göstergelerle alakalı sorular soruyor. İşte sinyalidir, yakıt ve hararet göstergesidir, sileceğidir vs... Parkur sürüşüne başlayınca 20m geri gitme, L park, paralel park, ani fren ve dur-kalk yaptırıyorlar. Tabii bu süreçte vites geçişlerin, sinyal verişin, ayna ve direksiyon kontrolün mühim. Parkura başlarken aracı sen sürüyorsun, aynı yere geldiğinde eğer aracı süren sen değilsen sınavdan kaldın demektir. Toplamda 4 direksiyon sınavı hakkın oluyor. İlkinden kalırsan sonraki her girişte de 250 civarı bir şey ödüyorsun. direksiyonu da tamamen halletin ise harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı gibi ödemelerle en son 1100e yakın bir rakam ödüyorsun. Buradan aldığın dekont ve sürücü kursundan aldığın sertifika ile nüfus müdürlüğüne gidiyorsun. Sonra da ehliyetin adresine geliyor. 2022'de bu harç bedelleri vs. artacak, kurslar da aynı oranlarda artırırlar fiyatı. Şu an 3000-3500 gibi bir şey ödeyeceksin desek 2022 ile beraber 4000'e yaklaşır gibi düşünüyorum. rakamlar günceldir, ama değişkenlik de gösterebilir tabii. Başarılar şimdiden.

DÜZELTME: Kusura bakma detaylı anlattım biraz, bugünlerde kanayan yaram bu ehliyet konusu. Ondan böyle stres attım denilebilir.