1) Dolar bir yatırım aracı değildir. Özellikle Amerika'da enflasyonun %5 e çıktığı dönemde herkesin dolardan kaçması gerekir ama bizim paramız hiper enflasyonla değer kaybettiği için yatırım okur yazarlığı olmayan insanlar için parasının senelik %50 değer kaybetmesindense %5 değer kaybetmesi kötünün iyisidir.
2) Altın fiyatı uzun vadede hep yükselir. Ama bu ne kadar uzun vadeli yatırım planı yaptığınıza göre değerlendirilmelidir. Eğer emeklilik için yatırım yapıyorsanız altın en az riskli ve sürekli yükselen bir değerdir. Ama 2-3 senelik beklentilerinizde ancak makro ekonomik göstergeleri takip ederek altın işlemi yapabilirsiniz. Yatırım vadesi kısaldıkça altında risk artar.
3) Ev ve Arsa aslında gelişmiş ülkelerde çok iyi bir yatırım aracı değildir. Bu tarz yatırımlar gelişmeye açık bölgeler için uzun vadede çok kazançlı olabilir. Şehrin genişlediği bölgeleri takip edip, planlanan yatırımları takip edip doğru bölgede uzun vadeli bir ev arsa yatırımı çok büyük kazanç sağlayabilir. Ama oturmuş bir bölgede ev arsa yatırımı büyük kazançlar vaadetmez ancak paranızın değerini korumuş olursunuz.
4) Araba almak dünyanın hiç bir yerinde bir yatırım şekli değildir. Ama kullanmak için bir arabanız varsa bu ülkede 2. arabayı yatırım amaçlı almak yatırım sayılıyor. Ama yine de araç ve ev alım satımı aslında yatırım değil bir ticaret yöntemidir. Piyasanın altında fiyatlanan bir ev ya da araba bulursanız almak kazanç sağlar. Ama bu yatırım değil ticaret olur.
5) Borsa ise profesyonel bilgi gerektiren bir yatırım şekli. Borsayı iyi bilen insanlar Borsa düşerkern de para kazanıyor. İyi bilmeyenler borsa çıkarken de ya zarar ediyor ya da az kazanıyor. Yani Borsa da paranızı yatıracağınız hisseleri seçmek en önemli kısım. Mesela 2010 yılında savunma sanayine yapılan yatırımları görüp ASELSAN a 10 bin lira yatıranın bugünkü hisse değer 360 bin liraydı. Bu sürede bu kadar fahiş yatırım getirisi olan sadece bitcoin etherum gibi crypto paralar var. Yani Borsa'da emekliliğiniz için kendinize geleceği parlak 3-4 firma seçip bu firmalara sepet şeklinde tasarruflarınızı aktarabilirsiniz.
6) Crypto para meselesi uzun vadeli düşünülmesi gereken ve al sat ile para kazanmaya çalışılmaması gereken bir sistem. Dünya nüfusunun daha büyük kısmı crypto para kullanmaya başladıkça crypto para içindeki talep artacak ama bitcoin arzı artmadığı için fiyatı yükselecek. Ama bitcoin dahil tüm crypto paralar manipülasyona açık olduğu için yatırım amaçlı düşünenlerin bu paralar sadece düşerken alım yapması ve uzun vadeli düşünmeleri gerekiyor. Bitcoin dahil pek çok crypto parada günlük işlem hacmi hala çok dar. Bu yüzden büyük fonlar ya da Elen Must gibi uyanıklar manipülasyon yapabiliyorlar. Piyasaya yavaş yavaş 50 milyar dolar sokup düşük fiyattan aldıkları coinleri dalgaya binmek için geç kalanların eline vererek 55-60 milyar dolar olarak çekebiliyorlar. Daha düşük hacimli coinlerde bunu yapmak çok daha kolay.
Yani bu yüksek volatilenin sebebi yüksek rakamlarile manipülasyon yapmanın insanları yönlendirmenin çok kolay olması. O yüzden düşerken alıp uzun vadeli beklemek lazım. Talep arttıkça coin fiyatları her zaman yükselir.
Yatırım yapılırken tüm para tek bir araca yatırılmaz. Sepet yapmalısınız.
Hatta ben genelde hazır sepetleri tercih ediyorum.
Mesela Amerikan Teknoloji Hisseleri fonu var.
Ben paramın büyük kısmın ıburada tutuyorum. Çünkü bu hisseler dolar bazlı olduğu için hem dolar karşısında paramın değerini korumuş oluyorum, hem de bu şirketler genelde Amerikan enflasyonunun üzerinde büyüme ve kar sağladıkları için paramın dolardaki enflasyona karşı erimesini engelleyip büyümesini sağlıyorum.