Hocam tecili bozup Eğitim ve Araştırma hastanesine gidiyorsunuz ve heyete çıkıyorsunuz. Heyet sizi askerliğe elverişsiz bir durumunuz varsa bir rapor veriyor. O raporu askerlik şubeye götürüyorsunuz diye biliyorum. Arkadaşım çok kiloluydu bu şekilde muaf oldu.
Bir siteden alıntı;
- Bir tane ya da iki gözünüzde 7 dereceye kadar miyop ya da hipermetrop olması durumunda askerlikten muaf olursunuz. Daha düşük dereceler askerlik için uygundur.
- Bir ya da iki gözünüzde 7 dereceden yüksek bir astigmat olması durumunda askerlik yapamazsınız. Ayrıca iki gözünüz arasında 7 derece üzerinde bir fark olması durumunda da askerlik yapamazsınız.
- Gözlerinizde birden sferik eş değer 6 dereceden yüksek miyopluk farkı, sferik eş değer 4 dereceden fazla hipermetropluk ya da astigmat varsa askerlik yapamazsınız.
- İki gözünüzde de miyop, hipermetrop, astigmat gibi bozuklukların toplamı 14 dereceden fazla olması durumunda askerlikten muaf tutulabilirsiniz.
- Görme derecenizin önemi olmaksızın her iki gözünüzdeki refraksiyon değerinin sferik es değerleri farkı 11 diyoptriyi aşacak miyopi, hipermetropi ve astigmatizmalar olması durumunda askerlikten muafsınız. Bir gözünüz tam görse de diğeri 11 derece üzerinde olursa askerlik yapamazsınız.
Yani her iki gözünde 7 numara ise muaf olursun.
6 numara yukarısı muaf diye biliyorum ama tabi bir devlet Hastanesi'nde muayene olman ve doktorun buna izin vermesi lazim.
Tecili bozdurduktan sonra, muayene olduktan sonra elverişli raporu verilirse bedelliye başvuru yapabiliyor muyum?