trk2019 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
en iyisi memur ve emekliler; ne kredi notu ne de odeme performansı işe yaramıyor, yeterki içeri borcu olmasın hemen en yuksek krediyi veriyorlar, findeks mindesk bizim gibi sıradan insanlar için.
Güvence var orda işte ama bizim gibi garibanların bankaya sunacağın elle tutulur bir güvence olmayınca güvence olarak geçmişteki finansal durumunu ve ödeme alışkanlığının olduğunu gösteriyorsun. Memur maaşları direkt bankaya yatıyor zaten ordan hacizle alıyor banka. Emekliler içinde maaşını bizim bankaya taşı kredini verelim diyerek oradan el koyuyorlar. Banka özel sektördeki adamı bile pek umursamıyor çünkü özel sektörde maaşa haciz gelse bile çalışan işverenden parayı nakit aldığında banka el koyamıyor.

Bankaların çalışma prensibi aslında çok basit paraya ihtiyacı olan adam ile kenarda parası olanı buluşturuyor veya kendisi yurt dışı kaynaklardan düşük faizler ile kendine kredi alıyor. Senin ödediğin kredi faizinin bir kısmı içerde faize para yatıran adama diğer kısmı da bankaya kar ve güvence bedeli olarak kalıyor. Kredilerinizi erken kapatmanız demek, bankanın size verdiği paranın asıl sahibine vereceği faiz için yapacağı planlamaları tekrar yapması demek. Bankaya iş yükü çıkacağı ve ödeme planlarında düzensizlik oluşacağı için banka bu olaya sıcak bakmıyor. Bankanız ile uzun süre çalışmak istiyorsanız ve ilerleyen zamanki ihtiyaçlarınız için tekrar kredi almayı düşünüyorsanız, kredileri erken kapatmak kredi puanını düşürmese bile bankanın gözünde sizi düşürür.