2010'ların başında herkes dofollow blog backlink kasarak yükselirdi. Ondan da 3-4 yıl geçince yorum backlinke tukaka denilmeye başlandı. Son 2-3 ayda forumda bir yorum backlink trendi başladı. Bana göre bunun şişirilmesi biraz satış stratejisi.

Google, her algoritma güncellemesiyle Off-Page SEO tarafında da içerikte olduğu gibi niteliğe önem vermeye başladı. Yani bana kalırsa yorum backlinkle uğraşacağınıza içeriğinizle eşdeğer içerikteki sitelerden tanıtım yazısı ve link almak çok daha yararlıdır.

Yine de sorularınıza yanıt vermeye çalışayım:
  1. Sağlıklı mı tartışılır ancak siteniz yeni değilse, içerikleriniz güçlüyse, backlink çeşitliliğiniz fazlaysa denenebilir. Zarar verirse, disavow ile reddedersiniz.
  2. .edu, .gov iyidir. Ama içerikdaş backlink çok daha iyidir. İmkân varsa nakliyat sitesine nakliyat sitesinden link alınmalı.
  3. Hayır, ana domaine yüklenmek inorganik görüntü çizer ve Google kolayca anlar. Bunun yerine backlinkleri alt sayfalara, kategorilere vs. dağıtmak lazım. Özellikle güçlü içeriklere; ilintili başlığa ilişkin anahtar kelimelerden alınmalı.
  4. DA/PA değerleri kolaylıkla manipüle edilebiliyor. Öncelikle değerler manipüle mi buna bakın. Değilse alın.