1 cpu bir vps/vds ya da hosting multisitede performans vermez hocam. Ayrı ayrı kurmak ile multisite olarak kullanmak çok farklı şeyler aslında. Bu kısım ve devamına hak veriyorum kesinlikle doğru ama işin içine wordpress multisite girince maalesef durum böyle olmuyor. Dediğiniz şey multisite ile ancak şöyle olur (bu yöntemde standart bir kullanıcı için zor olabilir), veritabanını farklı hostingte/vps'te barındırıp site dosyalarını yani ftp içeriğini farklı hostingte barındırırsanız belkii... O da belki yani aksi halde çok çok zor. Ne kadar optimize edilirse edilsin örneğin 4 dilli bir site yaptığınızı farz edin 4 dilde aynı veritabanından bilgi çekiyor. Sadece bir dilde 500 makale olsa x 4 farklı dil 2000 makale demek olur. Bu da zaten normalde bir hostingte barınamayacak düzeyde bir siteye eş değer olur. Aslında temelde çoklu dil için eklenti tavsiye etmeme nedenimde budur. Veritabanı muazzam derecede yorgun düşecek bu da sunucu kaynaklarını dar boğaza sokacak. Tabi konuda da yanılmıyorsam belirttim bu bahsettiğim kaynak yetmeme sorunu 100 lerce 1000 lerce içeriğe sahip olan siteler için geçerli. Küçük minimal sitelerde (kurumsal siteler gibi) sorun yaşatmayacaktır.
Tam benim konum

Farklı site kurmak ve multisite ayrımını tabi biliyorum konumda belirttiğim gibi ayrı kuruyorum. Farklı database vs...
Multisite iyi bişey değil zaten bazı 3. part cache eklentilerde de soruna sebep olabiliyor.
Konumuza dönelim.
Hocam siz sunucu ve sunucu tema optimizasyonu konusunda ne kadar bilgilisiniz bilmiyorum herkesin bilgi birikimi farklıdır.
Şimdi öncelikle Türkiye'de bu konu çok istismar ediliyor ve insanlara çok yüksek makinlar aldırmaya çalışıyorlar.
Sunucu konusunda bilgisi olan kişiler forumda azdır. Birde bizim inanımız sadece makina al geç yapar aslıda forumda çok değerli arkadaşlarımız var.
Şimdi eğer tema iyi ise kullandığınız eklentilere dikkat ediyorsanız özellikle cache sistemi profesyonel şekilde yapılandırıldıysa buna ek olarak hite göre redis ve php limit optimizasyonları yapıldığında o burun kıvırdığınız 5 dolarlık makinalarda milyonlarca hit tutabilirsiniz.
Tabi bu şey demek değil r10da 200 tl ver adam wp rocket kursun site optimize okadar kolay bişey değil

O damın yaptığı cebindeki paranı almaktan başka birşey değil.
Yurtdışındaki bilgi seviyesi çok fazla bu konuda bakın:
https://blog.centminmod.com/2014/11/...llion-hitsday/
10 dolarlık makinada 237 milyon günlük hit tutanlar var.
Ben profesyonel olarak bu konuda çalışmalar yapıyorum.
Tabiki kullanılan eklentiler çok önemli. Ben Themeforestten asla tema almam çünkü temaları çok ağır sistem yiyor. Lifetime ödemesi yaptığım birkaç tema var Kadence Bloxy Astra gibi bunlar dünyanın en hızlı temaları ve sayfa yapılandırmalarını Gutenbergle yapıyorum. Sayfa oluşturucu Elementor gibi eklentiler çok sistem yiyebiliyor.
Bunlara bile gerek kalmdan sadece 1gb ramli bir vpsde 10 wordpress kurabilirsiniz. 7-8 normal kaldırır.
Şu an Hetznerde test bir makinam var

5 dolar 2gb ram var 1cpu içinde 8 wordpress var ve günde 10binlerce hit alıyorum. Site sayfaları Avusturalya gibi deniz aşırı bir ülkede 1.5 sn açılıyor normal açılış hızı 0.5 sn ve tüm sayfa pagespeed hızları 100 tüm değerler yeşil.
Cache burda çok rol oynuyor.
Tabi NGinx aşkım benim çok hızlı. Erişim süresi çok hızlı bu sistemde. Litespeed asla kullanmıyorum.
Hiç fazla optimizeye girmeden bile detaya girmeden panelsiz bir nginx lemp serverde ki kendisine ait fastcache cgi cacheleme özelliği var buna Cloudflare bağladığınızda inanılmaz hitler kaldırırsınız. Ama tabi Cloudflarede bazı incelikler var.
Kısacası kesinlikle bakış açınızı değiştirin

Zamanım olsa sunucu kiralayıp inanlara hosting hizmeti vermek isterdim.
Çok sömürülüyorlar. İnsanlar aynı zmanda çok bilgi ahibi değil kötü temalar kullanıyorlar sorna birde 20-30 eklenti yüklüyorlar. ki buna rağmen cache sitemi bile 100binler tutulabilir ayrı konu ama inanın ban optimize ile inanılmaz işler çıkabiliyor
Tabi herşey araştırma öğrenmenin sonucu.
Benim bu posttaki amacım bakış açınızı değiştirmekti.