kuralların olması kadar işletilmesi de önemli. o cümlede bir söz daha var. " ve bu cezaların yürürlükte olduğu tüm toplum tarafından bilinir kılınmalı. öyle caydırıcı konular olmalı ki bunlar, kimse o bilgileri aratmayı dahi aklından geçiremesin. " şeklinde.
bu toplumun temel sorunu, neyi yaptığında başına ne geleceğini bilmemesi ya da önemsememesi. bu yüzden özellikle çocukluktan itibaren verilecek eğitimlerle, gerekirse her yerde karşısına çıkarılarak bu bilgilerin tamamı kanıksatılmalı. bu konuların üstüne düşülmeli. hele ki siber zorbalık ve kişisel veri ifşalarının bu denli yaygın olduğu bi ortamda. kısacası, tüm bu konular için özel bi çalışma yürütülmeli, toplum bilinçlendirilmeli.
devlet yapısından bahsettiğim konular, yarın için söylenen sözler. bugün netice kötü diye, hep böyle olacak kaidesi yok. biz, yarınlar için öneriler veriyoruz.
konuda karşımıza çıkan hemen her görüş de karşıtlık ve " o iş olmaz " kafasında. insan daha iyi idrak ediyor, bu ülkedeki gelişim ve üretim çabasının neden az olduğunu. düşünen, fikir bulan, üstüne koyan, katkı sağlayan insan sayısı diğer kesimin karşısında denizde kumdan farksız.
Böyle bir eğitim sistemi dünyanın hiç bir yerinde olmaz.
Cezaları arttırarak ve bu cezaları insanlara öğreterek suçun önüne geçilmez.
Türkiye'de cinayetin cezasının müebbet olduğunu bilmeyen var mı?
Peki cinayetler son buluyor mu?
Diyorsun ki devlet herkesin adresini saklama görevini üstlenmeli.
Neden? Çünkü kötü niyetli biri buradan hasmının adresini öğrenip öldürebilir.
Tüm posta ve kargoculuk altyapısını birileri bir birini öldürebilir paranoyası ile değiştirmeye milyonlarca dolar harcamaya niyetlisin.
Ve bunu mantıklı bir işmiş gibi anlatıyorsun.
Üstelik bir adam birini öldürmeye karar verdiyse adresi saklanınca bu adamı kurtarabileceğine inanıyorsun.
Hukuk eğitimin yok cezaların nasıl düzenlenmesi gerektiğini anlatıyorsun.
Lojistik eğitimin yok taşımacılığı düzenlemeye kalkıyorsun.
Şehir planlaması eğitimin yok adreslerin nasıl düzenlenmesi gerektiğini söylüyorsun.
Eğitim Bilimi bilmiyorsun insanlara cezaların nasıl öğretileceğinden bahsediyorsun.
Maalesef bu ülkenin asıl sorunu hiç bir deneyimi eğitimi bilgisi olmayan alanda düz mantıkla çözüm üretmeye kalkanlar.
Sonra o iş öyle olmaz deyince de evrensel kültüre katkı yapan büyük bir buluş yapmışsın da seni engellemişiz gibi tavır yapıyorsun.