1) Türkiye'de ortalama gelir düşük enerji maliyetleri ithal girdiye dayandığı için yüksek. Yani maddi bir çıkarı olmadan size bilgisayarını kullandırtacak ve bunun enerji maliyetini ödyerek size sponsor olacal kitle bulmanız zor, hele ki bu ekonomik ortamda.
2) Kaynak yetersizliği yabancı dil bilmeyen insanlar için geçerlidir. Dünyada İngilizce kaynak bulunamayacak uzman bulunamayacak konu yok.
Yani bu işe girişiyorsanız Türkçe dilinde sıfırdan başlayarak bu işler olmaz.
Önce uluslararası bir community içinde kendinize yer bulup o community içinde uzmanlığınızı geliştirip sonra bu uzmanlık ile daha yerel bri proje başlatabilirsiniz.
Ayrıca metaverse için proje düşünüp Türkiye'de neden kimse destek olmuyor diye düşünülmez. Adı üzerinde sanal evren Kore'den Almanya'ya, Brezilya'dan Avustralya'ya geniş kapsamlı bir community kurabilirsiniz.
Çünkü siz facebook varken yozgatbook.com diye yerelini yapıp bir yere varamazsınız elinizde yeterli bütçe ve yazılım olsa bile.
Bu işler tek kişilik organizasyonları da aşar, elinizde bir ekibiniz, bir arkadaş grubunuz yoksa r10 dan açılacak bir kategori ile de bu işler yürümez.
Kendi fikrim Türkiye'de blockchain sisteminin ilerlemesinin tek yolu üniversitelerdir.
Türkiye'deki üniversiteler devlet memuru zihniyeti ile yönetilen inovasyonun çok az olduğu yerler.
Türkiye'deki üniversiteler uluslararası bazı blockchain projelerine eklemlenip deneyimli öğrenci ve akademisyen yetiştirip sonra bu kültürü yeni gelen akademisyen ve öğrencilere aktararak ileride kendi blockchain projelerini üretebilirler.
R10'da böyle bir kategori açılması vizyoner bir adım olabilir, r10 ileride blockchain teknolojisi konusundaki önder Türkçe forumlardan biri olabilir. Ama bir konunun forum düzeyinde üretkenlik kazanması için bu teknolojinin ayağa düşmesi gerekir. Bu teknolojinin geliştirme sürecinde görev alabilecek adamların forumlarda paylaşım yapmaya size laf anlatmaya vakti olmayacaktır. Yani böyle bir kategori açılsa bile sorularınıza yanıt bulabileceğinizi sanmıyorum.
Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Bu teknoloji hakkında bir çok yerli/yabancı tez okudum ve bir çok uluslar arası TOPLULUK içerisinde bulunuyorum. Ben projenin metaverse evreni kısmı ile değil veri barındırma kısmı ile ilgileniyorum. Dediğim ağ blok üretmek için yük gerektiren bir ağ değil sadece düğüm çözümleri için ağa dahil makinalar olması. Düğüm çözümü ekstra CPU, GPU gerektirmeyen bir işlemdir. Ayrıca milyonlarca blok üretilecek bir ağ kapasitesinde olmayacağı için ben blok oluşturma için kendimi feda eder orta seviye bir bilgisayar ile bunu çözebilirim. Siz yazdıklarımı yanlış anladınız sanırım. Projenin barınacağı değil sadece testlerinin yapılacağı blockchain ağı için gönüllü sistemden bahsediyorum. Bu sadece yapılabilecekler konusunda verdiğim bir örnekti. Ayrıca açılacak bu katagorinin kendini gelişitirmek isteyen girişimci ve geliştiriciler için fayda sağlayacağını düşünüyorum.