trchalar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Konuyu nereye açacağımı bulamadığım için off-topic açtım. Gerçi problemim konuyu açabileceğim yer olmaması. Ülkemizde ve r10 içerisinde maalesef Blockchain teknolojisi sadece ekonomik bir sistem olarak bilinmekte, hatta sistem olarak bilinmemekte direk borsa ve maddi değeri olan varlık olarak adlandırılmakta. Aslında teknolojinin uzun zamandır var olmasına rağmen popüler olma sebebi bu. Bu bir faydadır ancak bir noktaya kadar. Kavramı şu şekilde kavrayabilirsiniz bugün popüler olan metaverse ve web 4.0 teknolojisinin gelişmesi için blockchain temel gerekliliktir ancak bu sistemin sürdürülebilmesi madencilere ve traderlara ihtiyaç duyar. Biraz dağıldı ama anlatabilmişimdir umarım. Ben ve bazı geliştiriciler blockchaini yeni alanlarda kullanmak ve geliştirmek istiyoruz. Bu konuda ise önümüzde aşmamız gereken bir çok engel ve sıkıntı var. Bunları genel olarak özetleyip konuyu neden açtığıma gelmek istiyorum;
  • Maddi Problemler; Blockchain ile alakalı bir geliştirme gerçekleştireceğiniz zaman bunu bir ağ içerisinde yapmanız lazım. Ağ demek 1 den fazla makina anlamına gelir. Bunu hali hazırda var olan btc, bsc, solana v.b. bir çok ağda düşük maliyetler ile gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yeni ağ kurmak çok maliyetli bir durum. BTC bunun için madenciler haricinde, düğüm çözümü için bitcoin core gönüllülük sistemi ile hallediyor. Ancak gönüllü toplamak ayrı problem. r10 içerisinde yeterli gönüllü sayısına ulaşabilirsek küçük çaplı bile olsa en azından proje demolarını test edip, barındırabileceğimiz bir blockchain ağı kurabiliriz diye düşünüyorum.
  • Kaynak Yetersizliği; Türkiye' de blockchain teknolojisi doktora tezi olmaktan öteye maalesef geçememiş. Teknik olarak kaynak bulmak bir yana aslında çok basit soruları bile cevaplayacak kişilere ulaşamıyoruz. Burada r10 dan ricam blockchain ile alakalı başlık açması ve en azından içerde uzman barınmasa bile temel bilgileri paylaşıp, soru cevap alabileceğimiz bir alan yaratılması. Örneğin temel bilgiye sahip olsam bile ağın içerisinde veri işleme, saklama gibi temel sorularım var ancak cevap verecek bir uzmana ulaşamadım. v.s.
Aslında maddeleri çok şekilde sıralayabilirim ancak temel ve en büyük sıkıntılar bunlar. @Admin; Yeni katagori açılması ile alakalı destek olabilirseniz çok sevinirim. Paylaşımın çok olmayacağının farkındayım ancak ilerleyen dönemlerde önemi olacak ve popüler olacak bir katagori olacağından eminim. Konuyu okuyan ve blockchain teknolojisi ile alakalı teknik olarak az bile olsa yeterliliğe sahip üyeler var ise konu altına fikir belirtmelerini ve desteklerini rica ediyorum.

İyi forumlar herkese.
1) Türkiye'de ortalama gelir düşük enerji maliyetleri ithal girdiye dayandığı için yüksek. Yani maddi bir çıkarı olmadan size bilgisayarını kullandırtacak ve bunun enerji maliyetini ödyerek size sponsor olacal kitle bulmanız zor, hele ki bu ekonomik ortamda.

2) Kaynak yetersizliği yabancı dil bilmeyen insanlar için geçerlidir. Dünyada İngilizce kaynak bulunamayacak uzman bulunamayacak konu yok.

Yani bu işe girişiyorsanız Türkçe dilinde sıfırdan başlayarak bu işler olmaz.
Önce uluslararası bir community içinde kendinize yer bulup o community içinde uzmanlığınızı geliştirip sonra bu uzmanlık ile daha yerel bri proje başlatabilirsiniz.
Ayrıca metaverse için proje düşünüp Türkiye'de neden kimse destek olmuyor diye düşünülmez. Adı üzerinde sanal evren Kore'den Almanya'ya, Brezilya'dan Avustralya'ya geniş kapsamlı bir community kurabilirsiniz.
Çünkü siz facebook varken yozgatbook.com diye yerelini yapıp bir yere varamazsınız elinizde yeterli bütçe ve yazılım olsa bile.
Bu işler tek kişilik organizasyonları da aşar, elinizde bir ekibiniz, bir arkadaş grubunuz yoksa r10 dan açılacak bir kategori ile de bu işler yürümez.

Kendi fikrim Türkiye'de blockchain sisteminin ilerlemesinin tek yolu üniversitelerdir.
Türkiye'deki üniversiteler devlet memuru zihniyeti ile yönetilen inovasyonun çok az olduğu yerler.
Türkiye'deki üniversiteler uluslararası bazı blockchain projelerine eklemlenip deneyimli öğrenci ve akademisyen yetiştirip sonra bu kültürü yeni gelen akademisyen ve öğrencilere aktararak ileride kendi blockchain projelerini üretebilirler.

R10'da böyle bir kategori açılması vizyoner bir adım olabilir, r10 ileride blockchain teknolojisi konusundaki önder Türkçe forumlardan biri olabilir. Ama bir konunun forum düzeyinde üretkenlik kazanması için bu teknolojinin ayağa düşmesi gerekir. Bu teknolojinin geliştirme sürecinde görev alabilecek adamların forumlarda paylaşım yapmaya size laf anlatmaya vakti olmayacaktır. Yani böyle bir kategori açılsa bile sorularınıza yanıt bulabileceğinizi sanmıyorum.