Messi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yazıyı okudum.
Bu işin çok fazla sorunlu olduğunu gördüm.
En son statik dinamik mevzusunu da çok anlamadım.
Özellikle en ve tr sitelerinin farklı hostinglerde olması gerçekten mantıklı. Olması gerektiği gibi.

Yalnız burada yanlış bilinen bazı şeyleri yazacağım.
Bu iş için en mantıklısı bence 2 farklı site ve hosting. Com ingilizce site olur ve US lokasyon olur. TR site de zaten tl çöp olduğu için com.tr web.tr veya gen.tr olabilir. Aynı hostinger gibi. 2 farklı domain. Ancak 2 farklı loksyona gerek yok bence dvamında anlatacağım.

Şunu söylemeliyim çoklu wordpress için öyle vds ihtiyaç yok.
5 dolarlık aylık ödemeli bir VPS'ye en az 7-8 wordpress kurulabilir. Gerekli fastcgi cache nginx redis + cloudflare gibi optimizayonlar yapıldığında bu 1 makine günde onbinlerce hiti kaldırır. Yani ayda 5 dolar 70 tl vermek yeterli, kalkıp yüzlerce lira verip vds almaya gerek yok. Cloudflare olduğu için her ülkede hızlı açılacaktır. Aynı makina olduğu için IP aynı olacaktır ancak vps US lokasyon alıp siteleri kurup Cloudflare kullandığımızda TR'den de siteler hızlı açılacaktır. Tabi paraya kıyıp 2 tane vps alada biliriz ama gerek yok. Ben genelde Linode Digitalocean hetzner kullandım için bunlarda en yakın sunucu Almanyada. Almanya bir sitem Cloudflare sayesinde Avusturalyada 1.5 sn filan açılıyor.

Ama bilginiz yoksa vps panel ve sunucular hakkında kalkıp ayda 200 tl verip makina giralartsınız senede 2500 tl öerdisiniz Domainlerle 3000e gider.

Bu baksettiğim sistemde 800 tl hostin 200 domin sende 1000 tl hallederiniz ilk sene 1-2 dolarlı indirimli zuantılarsa 10 tane sitede kurabilirsiniz 1 site 100 tl gelir maliyet

Bu yazıyı okuduktan sonra eklenti ile çoklu dil asla yapmam.
Dipnot para pul oldu trde 1dolar 15 tl Bence hiç turkçe site açmayın çoklu dille de kafanız karışmaz

Paylaşım güzel olmuş beğendim
Eklediğiniz güzel bilgiler için çok teşekkür ederim hocam.
Hemen düzeltmelerimi yapayım:
Alıntı
Ancak 2 farklı loksyona gerek yok bence dvamında anlatacağım.
2 lokasyonu yalnızca subdomain avantajı olarak belirttim elbette bir zorunluluk değil.
Alıntı
Şunu söylemeliyim çoklu wordpress için öyle vds ihtiyaç yok. 5 dolarlık aylık ödemeli bir VPS'ye en az 7-8 wordpress kurulabilir.
1 cpu bir vps/vds ya da hosting multisitede performans vermez hocam. Ayrı ayrı kurmak ile multisite olarak kullanmak çok farklı şeyler aslında. Bu kısım ve devamına hak veriyorum kesinlikle doğru ama işin içine wordpress multisite girince maalesef durum böyle olmuyor. Dediğiniz şey multisite ile ancak şöyle olur (bu yöntemde standart bir kullanıcı için zor olabilir), veritabanını farklı hostingte/vps'te barındırıp site dosyalarını yani ftp içeriğini farklı hostingte barındırırsanız belkii... O da belki yani aksi halde çok çok zor. Ne kadar optimize edilirse edilsin örneğin 4 dilli bir site yaptığınızı farz edin 4 dilde aynı veritabanından bilgi çekiyor. Sadece bir dilde 500 makale olsa x 4 farklı dil 2000 makale demek olur. Bu da zaten normalde bir hostingte barınamayacak düzeyde bir siteye eş değer olur. Aslında temelde çoklu dil için eklenti tavsiye etmeme nedenimde budur. Veritabanı muazzam derecede yorgun düşecek bu da sunucu kaynaklarını dar boğaza sokacak. Tabi konuda da yanılmıyorsam belirttim bu bahsettiğim kaynak yetmeme sorunu 100 lerce 1000 lerce içeriğe sahip olan siteler için geçerli. Küçük minimal sitelerde (kurumsal siteler gibi) sorun yaşatmayacaktır.
Alıntı
En son statik dinamik mevzusunu da çok anlamadım.
Statik dinamik konusu şöyle, statik yapılar saf koddur, dinamik yapılar veritabanında sorgu yapar ve öyle veriyi işler. Peki ben ne anlatmak istedim orada? Şunu demek istedim, aşağıdaki şekilde bir dil geçiş eklentimiz olduğunu farz edelim;

Örneğin, bir yazı içerisindeyiz, yazı linkimiz şu olsun;
https://www.r10.net/wordpress/3030567-wordpress-ile-coklu-dil-siteler-olusturma-rehberi.html
Bu yazı içerisindeyken dinamik bir dil geçiş eklentisini kullanarak ingilizce dili seçtiğimizde bizi
https://en.r10.net/wordpress/3030567-a-guide-to-creating-multi-language-sites-with-wordpress.html
Sayfasına yani aynı yazının ingilizce olan sayfasına yönlendirir
Eğer bu statik olsaydı
https://www.r10.net/wordpress/3030567-wordpress-ile-coklu-dil-siteler-olusturma-rehberi.html
Bu yazı içerisindeyken statik bir dil geçiş kullanarak ingilizce dili seçtiğimizde bizi
https://en.r10.net/
Sayfasına yönlendirirdi, yani seçilen dilin anasayfasına, çünkü orda değişmeyen sabit bir kod bulunmakta
Çok önemli bir şey değil aslında ama kullanıcı deneyimi açısından dinamik olması tavsiye edilir. Şart mı? Değil