Organik bir meyve suyunun farklı bir markayla çıkış çalışmasında bulundum. Markayı söylemeyeyim ama Gloria Jean's'de satışta olan bir ürün. ( bu kısım yanlış anlaşılmasın, var olan bir ürünün rakibi olarak piyasaya çıkma çalışması vardı fakat çıkmadı, diğer ürün satışta ve satışın yapan kişiyi yakından tanıyorum )

Ben buldum hadi piyasaya çıkalım demekle olmuyor süreçleri çok detaylı anlatamam çok uzun ama aklıma geldiklerini madde madde sıralayacağım;

- Organik adı altında çıkartmanız için "ORGANİK ÜRÜN" sertifikası almalısınız, inanın bu sertifikayı almak deveye hendek atlatmaktan zor.
- Organik ürünü dolum yapacağınız tesisin de bu kapasiteye yeterli olması gerekiyor
- Organik ürünler soğuk ve sıcak dolum olarak ikiye ayrılır (eğer katkı koyamayacaksanız vakumlu dolum --Konserve mantığıyla--) sıcak ambalaj, soğuk ambalaj.
-- Sıcak (vakumlu) ambalaj yapacaksanız ya UHT (yanlış hatırlamış olabilirim) paketlerinde ya da cam şişede dolum yapmanız şart, çünkü vakumda sıkışma derecesini iyi ayarlamak gerekiyor
--- sıcak dolumda koruyucu (genelde potasyum sorbat (bu konuda yetkili arkadaşlar daha doğrusunu yazar)) oranı yok derecede az olacağı için raf ömrü de kısa olacak o yüzden tedarik aşamasında soğuk depo zinciriyle anlaşma yapmanız gerekiyor
-- Soğuk dolum olacaksa (organik sertifikasında en zor aşılan alan) koruyucu oranını arttırmak zorunda kalacaksınız bu da organik ürün değil, içinde organik ürün kullanılmıştır ibaresi oluyor bu da kaliteyi düşürüyor.
- Üretim yaptığınız ürün ORGANİK, dolumu da ORGANİK ürün ambalajlama ve dolum yapabilen bir tesiste yaptırdınız. Buraya kadar kısmı aştık diyelim.

Şimdi gelelim şişe ve etiket seçimine;
- Sıcak dolumda paket seçimi önemli, organik ürünü UHT ambalajda tuttuğunuzda güvenirliliği azalıyor çünkü içerisinde alüminyum oranı fazla kağıt yani koruyucu olmuş oluyor. Bunu es geçerek cam şişeye geçiş yapalım
- Türkiye'de bu işi yapabilecek kapasitede olan neredeyse tek üretici ŞİŞECAM. Elindeki halihazırda ürettiği şişeyi almak zor değil, yıllık belirli tutarda anlaşma sağladığınızda ürün veriyor, size veriyor, x meyve suyuna veriyor özel değil yani
-- Yok ben özel şişe üreteceğim diyorsanız minimum 2 milyon tl kalıp ve tasarım parası isteniyor. Eğer yıllık anlaşıldığı oranda alım yapmadığınız takdirde, aynı ürünü başkalarına da üretip satma yetkisi ŞİŞECAM'da oluyor ve size özel şişe olmamış oluyor.
- Etikette ORGANİK ibaresi olabilmesi için yukarıdaki şartları yerine getirdik diyelim ve ORGANİK ürün ürettiniz,
- Tedarik zincirini de hallettik soğuk depolarda dağıtımı ayarladık
- Bakanlıktan izni de aldık (burasını anlatmıyorum her ürün için farklı prosedür var)
- Bir firmayla da anlaştık

Buraya kadar herşey tamam...
Hadi para kazanmaya başlayalım...

Yok biraz daha anlatayım (heves nasıl kaçar bakınız benim mesajım ) Üzülmeyin güzel yanlarını da anlatacağım.

- Ürünün reklam ve satış aşamasındaki tüm giderleri size aittir, ilk aşamada standı, reklam afişi ve reklam afişinin alanının kiralanması (örneğin opet ile anlaştınız, stand yerine para ödüyorsunuz, reklam koyarsanız ona da para),
- Ürün iadeleri, satılacağının garantisi yok. Aynı şişeyi kullanamazsınız yine şişe temini, ve iadelerin yerine ürün koyma da cabası.

Bunları da aştığımızda;
- Bim (eğer değişmediyse) ödeme 90 gün vadeli
- Opet (eğer değişmediyse) ödeme 60-120 gün vadeli
diğer firmalarda aşağı yukarı böyle çalışır, vade günü arttıkça reklam ve stand anlaşmaları sadeleşir ve kolaylık sağlanır.

İşte şimdi pazarda yeriniz var ve ciddi bir para kazanma durumunuz oldu.

ÖZET Mİ İSTİYORSUNUZ
minimum 4 milyon tl sermaye sadece iş başlangıcına harcama yapılacak.

"Arkadaş ne yaptın, benim amacım azıcık satış bu kadar niye anlattın " deme, birgün böyle bir girişimin olacaktır, özetle yaşacakların bunlar.

Yok ben instagramdan ufaktan satarım derseniz, gıdayı şakaya almayın. Birisinin sattığınız ürüne alerjisi vardır başına iş gelir derdinizi anlatana kadar içerde tutarlar. Sağlık şakaya gelmez.

Uzun anlattığım ve belki de hevesinizi kırdığım için kusura bakmayın.

Size tavsiyem, keşfinizi patent altına alın ve bunu dolum yapan hali hazırda bir tesise pazarlamaya çalışın. Aromsan bu konuda büyük ama denenmesi gereken bir firma.

Konu hakkında detaylı özel mesaj göndermezseniz sevinirim, burada yazın cevap vermeye çalışırım. Bu çalışmayı 5-6 yıl önce yapmıştım şartlar ve koşullar değişmiş olabilir.