bunu elon musk'ın elindeki tesla hisseleri gibi düşün. elon çıkıp " hisselerimi sattım " açıklaması yaparsa, hisseleri diğer insanlar da satar ve hisseler düşüşe geçer. hisselerimi artırdım derse, hisselere yatırım gelir ve yükselir. fud ve fomo kavramları var.

fud : korku yaymak
fomo : fırsatı kaçırma korkusu

rte konuştukça fud yayılıyor, korkuyor insanlar. özellikle " faizi düşürmeye devam edeceğiz " açıklaması yapıldıkça, türk lirasında kalan insanlar parasının pul olmaya devam edeceğini görüp onlar da çıkış yapıyor dolara altına geçiyor. bu da doları değerlendiriyor, kendi paran eriyor.

başında ekonomi bilmemesine rağmen ben ekonomistim diyen bir adam var. bu adamın ağzından çıkan her kelamın doları oynatması kadar doğal bi şey yok.

ülkenin geçmişte daha güçlü bir dolar kuruna sahip oluşunun temel sebebi bağımsız para politikaları yürütebiliyor olmandı. merkez bankası yönetiminin elindeydi bu süreç ve onların görevi de türk lirasını değerli kılacak adımları atmaktı. ancak şu an " merkez bankası başkanını görevden aldık çünkü laf dinlemiyordu " diyen bir adam var orada ve bu adam tümüyle o yönetime hakim durumda. yerine atadıkları lafını dinlemediğinde onları da görevden alıyor bildiğin üzre. haliyle, tüm para politikan, bir adamın iki dudağı arasına hapsolmuş oluyor. böyle bir ortamda yatırımcı kaçar, parasını güvene almaya çalışır. sorunu doğru yerlerde arayın. dış güç falan hikaye, yemeyin bu martavalları.