Sadece yürüyen gezen, etrafını tarayan, ufak işlemler yapabilen, gsm iletişimi, bluetooth wifi iletişimi kuran robot yapacaksanız,ses kaydı çaldıracaksanız, atmega işlemciler yeterli, arduino idesi de var, kendisi de sensörleri de ucuz, maliyeti az. youtubede bir çok eğitimi mevcut.
Eğer yapacağınız robot küçük ise digisipark kullanabilirsiniz. digisparkın programlamasını da arduino ide kullanarak yapabilirsiniz. fritzingde devre çizimizi yapıp, kartını bastırın, sonrasında üzerine sensörler ile attiny 85 takarsınız, kodlamalarını da yapabilirsiniz.
Eğer daha küçük mini boyutlarda ise attiny programmer aparatı kullanarak attiny 85 kodlayarak kullanabilirsiniz. kendim Yapmadım ama Şunu da gördüm, arduinodan basit ses tanıma işlemi yaptırılıyor, mesela ışıkları aç ışıkları kapat gibi.
Ancak kunuşmayı dinletip analiz edip cevap verecekse,
siri gibi konuşturacaksanız arm işlemcilerle olabilir . mesela raspbbery kullanabilirsiniz, içine rasbian işletim sistemini veya windows Lot kurabilirsiniz. burada ise en basit kodlamayı bence python ile yaparsınız. bahsettiğiniz işlerin Github 'da açık kaynak kodları var, iskeleti de 3d yazıcı ile basabilirsiniz ama 3d yazıcı ile basılan ürünler plastik enjeksiyonlar kadar sağlam olmaz, oyuncak sektöründe çocuk sağlığı açısında genelde PLA kullanıyorlarmış, ama abs plastik daha sağlam olur. abs kullanacaksanız kapalı kasa 3d yazıcı kullanmanız lazım ki basım esnasında iskelet soğuk havadan çatlama, çekme v.s yapmasın. toplu üretim yapacaksanız en mantıklısı kalıp çizidirip kalıp basımı yaptırmak, geçen sene basit bir kalıp çizim ve üretimine 15 bin tl istiyorlardı. profesyonel üretim yapacaksanız maliyeti fazla olur.
Arduino'dan basit robotlar, devreler işler yaptım, 3 boyutlu yazıcı da kullanıyrum. zevkli oluyor, raspbbery pi de kullanıyorum. ufak tefek işler yaptım.
Ama robota soru cevap işi yaptırmadım. (Sadece windoıws üzerinden python'da , text to speech , speech to text ile, fuzzy logic ve yapay zeka ile de destekleyerek, sorulan sorulara cevaplar veren uygulama yapmıştım. eğer ki siri gibi konuşturacaksanız nasıl olabilir tahmin yürütüyorum:
1- windowsun text to speech - speech to text kütüphanesi var, windows Lot da var mı bilmiyorum.
ya da google nin servisleri var, konuşulanları metine çevirip, metini de chunk lara çevirip wifi bağlantısı ile sunucudaki veritabanında işletip (curl, fastapi v.s) geri dömüş alıp tekrar sese çevirebilirsiniz. elinizde kaynak olması lazım, gerekliliklerin yüklenmesi, uyumlu programların kurulması, python yapay zeka kütüphalenerinin yüklenip kurulması, curl ayarlarının ya da fastapi ayarlarının yapılması lazım. bunun için baya uğraşmak gerekir.
2. olarak aynı docker kurabileceğiniz bir sunucu alırsanız da bir tık daha kolay olur, bu işler için hazırlanmış docker image 'leri var, onları bulabilmek ve kurmak lazım. )
Ancak tavsiyem hiç arm işlemcilere girmeyin, maliyeti arttırmasın, arduino ile ışık aç, ışık kapat gibi basit komutlara cevap verebilecek bir çalışma yapın.
Kendiniz başlayacaksanız arduino'dan başlayın.
Bir zamanlar ben de böyle hevesliydim, herkes ticari düşündüğü için kimseden yardım alamamıştım, tırnaklarımla kazıdım

Bu nedenle size detaylı anlattım.
Umarım yardımımız olmuştur.