Merhaba,

Bu sorunu yaşamadım ama bir şeyi nasıl anlatırım diye düşündüm ve ortaokulda öğrendiğimden beri kullandığım yazma yöntemimi anlatayım dedim, belki işinize yarar.

Örneğin; diyelim ki siz bir diyetisyen adayısınız. Glisemik indeks nedir araştırıyorsunuz. Baktığınız her kaynakta bir tanım görürsünüz bu ilk söyleyebileceğiniz şey. Baktığınız kaynaklarda göreceğiniz alt başlıklar genelde 5n1k çerçevesinde ilerler. Yani misal glisemik indeks neden önemlidir, kimler - neye dikkat etmelidir, nasıl belirlenir vb. vb. Eğer siz -atıyorum- hastalıkların işlendiği bir derste bundan bahsedecekseniz bağlantı kurarsınız konuyla araştırmanız hakkında, diyabet hastaları için neden önemliye girersiniz mesela ki bu gllisemik indeks neyin alt başlığı olabilir cevabıyla da alakalı olur. En sonunda da kısaca konuyu özetleyecek anahtar kelimeleri belirlersiniz, anlatırken size rehberlik edecek, önemli noktaları atlamamanızı sağlayacak.

Aklıma gelenler bunlar. Üniversitede de sosyal bilimler sınavlarında hep anahtar kelime taktiğini uyguladım. Yani bana A sorulduysa bununla alakalı şunlardan bahsedebilirim (alt başlıklar), bunu şuraya bağlayabilirim (kategorize etme/bağlantı kurma) diye düşünürüm ve anahtar kelimelerle not alarak cevabı yazarım.

Umarım işinize yarar.