Hocam şunu söylemek istiyorum doğru bir kelime yazmışsınız inşaat maliyetleri arttı konuya genelde bu şekilde bakılıyor fakat Bi gerçek var gözardı edilen.
Anlık artan maliyetler yeni yapıları kapsar 5 10 yıllık yapılar ne alaka kapsıyor. 10 sene önce yapılan bir daire mesela 100 k maliyete yapıldı e bugün 1 milyon isteniyor şimdi kim haklı oluyor kim firsatçı oluyor.
Bana göre yeni binaya verilen milyonluk fiyatlar normal maliyetine göre çünkü.
Ama eski binalara verilen faiş fiyatların maliyetle alakası yok fırsatçılık piyasa eşitlemesi vs vs. Piyasaya bakarak fiyat belirlemesi yapan satıcının da ahlakı yanlış. Ne diyelim Allah sonumuzu hayır etsin bu gidişat nerde durur nerde patlar bilinmez ama işin ucu yine garibana dokunacak.
Yeni ev artarken eski evin fiyatının artmaması mı?
Yok siz ticaretten filan anlamıyorsunuz.
Arkadaşım ben daha yeni 9 sene borcu kalan 10 yaşında ev aldım. Geçen hafta 390bin liraya.
390bin liranın dolar karşılığını hesapla ben alırken 9,9tl idi dolar yani karşılığı 39.393 dolar yapıyor.
Şimdi 39.393 dolar kaç TL yapıyor? Dolara 12.56TL anlık 494.776TL yapıyor. Sadece 1 haftada 104bin TL zam yapıcam evin fiyatına.
Şimdi ben evime 494bin tl istesem fırsatçı mı oluyorum yoksa evin değeri sabit mi kalmış oluyor? Yoksa TL değer kaybetmiş mi oluyor?
1 haftada ne oldu da eve 104 bin TL zam geldi bunu hiç araştırma bilginiz var mı?
Yoksa fırsatçılık deyip çıkıyorsanız işin içinden cidden yormayın beni.
Dolar düşseydi 8TL'ye. Eğer o zaman 494bin TL isteseydim altında birşeyler arayabilirdiniz. Ahlak fırsatçılık gibi şeyler konuşabilirdiniz.
Ama siz TL'nin değer kaybı beni ilgilendirmez derseniz hiç burada beni yormayın, mutlu mesut dünyanızdan çıkmamanızı tavsiye ederim başka da birşey demem.
Allah sonumuz hayretsin filan diyorsunuz ya dualarla temennilerle bu iş olsa hadi hep beraber dua edelim.
Edit: bu yazıyı bitirmeden dolar 12,56 idi şimdi 12,84 yazıyı bitirene kadar evin değeri 505.806TL oldu.
Farkına varın artık, yakında çok daha şiddetli hiper enflasyon gelecek. Kasada para bitti, dovizi yükseltmek zorundalar.