Mesajınızı tam anlayamadım, Benim için yazdıysanız bir kaç şeyi netleştirmek isterim.
Öncelikle 2 evim yok. 2 Sene önce eşim düğünden kalan takılarını, bende arabamı satarak 120k'ya 1 adet ev aldık. Taşınmak zorunda olana kadar evim kaç para eder diye piyasa araştırması yapmadım.
Satmak zorunda olduğum için 500k eden evimi 400k'ya satılığa çıkardım. Ancak 2 hafta önce almak istediğim 400k'lık ev olmuş 470k, Almak istediğim 430K'lık ev olmuş 550K.
Eleştirim aslında bu devirde ev almanında satmadında çok zor olduğuna yönelik.
Vicdansızlık ve fırsatçılık filan diyorsunuz da ben şunu anlamıyorum.
İnşaat maliyetinin fiyatı artmış, asgari ücret sadece 1 ay sonra yılbaşında 4binli rakamlara çıkacakken yani ev fiyatlarının de bunlara paralel yükselmesi satıcıların aynı oranda fiyat yazmasının neresi vicdansızlık veya fırsatçılık?
Yani asgari ücrete yaklaşık %25-30 zam gelecek. Şimdi asgari ücretli çalışanlar fırsatçılık mı yapacak.
Ekonomi gerçeklerinden uzak vicdansızlık veya fırsatçılık gibi tabirler anlamsız kalıyor şu anki ekonomik ortamda. Al dünden bugüne TL %10 eridi. Dolayısıyla ev fiyatının sadece 1 günde %10 artması demek. dün 500bin denen eve bugün 550bin dense bu vicdansızlık mı oluyor?
Siz vicdanı satıcılarda aramak yerine ekonomideki bu türbülansa bizi bodozlama sokanlara vicdansız fırsatçı filan deyin.
Piyasanın duygusu yoktur. Kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Amerikanın da bakmadı, almanyanın da bakmadı, avustralyanın da bakmadı bizim de bakmayacak.
Yani piyasada demogoji veya ahlak söylemleri saçma bir noktada.
Eğer ahlaktan bahseden varsa mal varlığını ihtiyaç sahiplerine, altını çiziyorum ihtiyaç sahiplerine ucuza satsın piyasayı düşürsün de görelim.
Bugün hırdavatçıları fiyat için gezdim. 2 hırdavatçı arasını yürüyerek giderken yolda zam geliyor siz ne vicdanınından ne fırsatçılığından bahsediyorsunuz.