Github profili boş olan diplomalı yazılımcı ile Github profili dolu olan alaylı yazılımcı bir tutulamaz, yazılım bölümüne sırf gitmek için giden o kadar fazla insan var ki... Bir Discord grubunda Senior developer ile bu konuyu tartışmıştık. Bir şirkette geçici olarak projede görev almış, sırf yazılım olsun diye okuyan insanlar gördüm yazdıkları kodlar saçımı başım yoldurtacaktı diyordu. Aslında sorun bu işin okulunu okumakta değil, kafasındaki algıları bir dakikalığına susturup etrafına bakan insan bunu anlar zaten. Sorun bu işin okulunu sadece okumak için okuyanların oluşturduğu önyargıdan kaynaklanıyor, yazılım sektörü zaman ister tecrübe bilgi birikimi ister. Okula gideyim ders göreyim ödev yapayım mezun olayım diploma aldıktan sonra yazılım okudum ben yazılımcıyım demekle bitmiyor. Stackoverflow'a girdiğinde senden diploma istemez, W3C'ye girdiğinde senden diploma istemez, Codepen'e girdiğinde senden diploma istemez sen buralarda edindiğin tecrübelerle bilgi birikimleriyle dağ gibi büyük demir kadar sağlam Github repoları yaparak kendine sertifika oluşturursun zaten. Bu sektörden bir okul okumayı dene uğraş başaramazsan da seneye yine denerim deme git puanının yettiği ilgisiz alakasız bölümü oku ama okuldan çıkınca da favori IDE'ne gir kodunu yaz hata al günlerce uğraş Stackoverflow'dan çıkma yeter ki çaba göster, hepsi gelip seni bulur. Diploman yok diye x şirketi almıyor mu? Bırak almasın, freelance çalış bu işte para kazanmanın yüzlerce yolu var. Günü gelir kendini fark ettirirsin, diplomaya değil tecrübene yazdığın koda bakan bir şirkete girer yolunu bulursun. Her şey bu kadar basit, sadece diplomayla iş yapacağını düşünen arkadaşlar var onlar seni yanıltmasın. Ben bu sektörde yükseklere çıkmış çoğu kişiyi takip ediyorum, dediklerimi bizzat onların dilinden duymuş gibi düşün çünkü hepsinden öğrendiklerimi bir araya getirirsek ortaya böyle bir yazı çıkıyor. Ayrıca bu işi içinden gelerek severek yapan insan düşünmez, işine bakar ve başarıyı yakalayanların hepsi de bu işi severek yapan insanlardan oluşur.