Merhaba R10 Ailesi,
Bundan 2 yıl önce 120K'ya bir ev aldım.
Özel nedenler yüzünden Antalya'ya taşınmaya karar verdik. Bu yüzden evi satmak için araştırma yaptım ve baktım benim evin emsalleri olmuş 400-500K arası. Neyse dip fiyat olan 400K'ya ilan girdim ve telefonlar neredeyse susmadı. 2-3 hafta için bir çok kişi eve geldi baktı ve cuma günü biriyle sözde 400k'ya anlaştık.
2-3 hafta önce takibe aldığım 50'den fazla ev 30-60k arası zam yapmış. Arkadaş tamam dolar arttı ama buda vicdansızlık gibi geliyor.
2 Sene önce 120K 'ya aldığım evi 400K'ya satışa çıkarırken utandım. Bunlar nasıl 30-60k arası zam yapıyor.
Sonuç olarak evi satmaktan vaz geçtim. Muhtemelen ben 500k'e bile satsam gidip ev alana kadar almak istediğim evler 600k olacak.
Şöylemi diyorsunuz :
X Evin Maliyeti : 180K ve siz kâr ile 210K'ya satışa çıkardınız. Dolar arttı arttı ne olmuş evin maliyeti artmadı ki. Ev zaten bitmiş 180K Maliyeti olmuş, Tutup dolar arttı diye 300k istemekte olmaz.
Şimdi diyeceksiniz ki sattığımız evin yerine yenisini koyamıyoruz. Yani bu sene 180K Maliyeti olan ev seneye 310K Maliyet olacak. Ancak bu yeni yapılacak evlerin sorunu. Şimdi 180k'ya maiyet edilmiş evin fiyatını 300-350k yapmak fırsatçılıktır.
Başta vicdansızlık demişsiniz, sonra fırsatçılık demişsiniz ama 400bin liraya ilana koymuşsunuz anlaşmışsınız bir de vazgeçmişsiniz.
Elinizi taşın altına koyun, vicdanınızı dinleyin ucuza satın evinizi belki kulaktan kulağa yayılır emlak fiyatlarını düşürürsünüz?
Ama sizin gibi maddi durumu iyi olan biri bile bu yaşananlara vicdansızlık fırsatçılık dediği halde satmaya korkmuşken, üstelik anlaştığı halde caymışken tek birikimi evi olan birisi böyle bir piyasada neden ucuza satsın?
Ayrıca şu an çoğu daire moloz parasına satılıyor nerdeyse. Yani almak isteyenler için son şans. Uçak kalkıyor. Cumhurbaşkanı bugün uzun uzun açıklama yapıp bundan sonra böyle, onlar oyun oynuyorsa bizde bu şekilde karşılık vereceğiz dedi.
Yani zenginin veya ufak tefek de olsa böyle mal mülk sahibi olanın malının değerinin katlanacağı emek gücünün değerinin daha düşeceği günler bizi bekliyor.
Çok uzun değil yazın sizin dediğiniz evlerde 800bin TL rakamlar konuşulmaya başlanacak.
Zenginle fakir arasındaki uçurum korkunç seviyelere gelecek.
Şu an ekonomimiz bu şekilde şaha kalktı.
Birileri batarken birileri yükseliyor ama fizik kanunu uçtakiler de elbet suya değecek.