Biliyorsunuz geçen aylarda Twich hacklendi ve o gün itibariyle özellikle Türkiye de bağış alan yayıncıların ne kadar bağış topladığı açığa çıktı. Dolandırıcılar çalıntı kredi kartıyla fazla abonesi olmayan kullanıcılara bağış yapıp, belli bir komisyonu bağışçıya vermek koşuluyla geri kalan parayı hesabına atmasını istiyordu. Bir çoğu bunu yalanlasa da bazıları kabul etti. Hatta o zaman temiz twich hashtag i ile Twich protesto edildi. Ama şu anda sanırım kimse üstüne düşmedi. Sadece popüler yayıncıların çok büyük kısmı başka yerlere kaydı.
Bu olay açığa çıkınca şimdi de gözler Tiktok ve Bigo Live'a çevrildi. Çünkü orada da çok saçma sapan hareketler yapıp resmen dilenerek gözlük, yat, araba, aslan vs isteniyor. Tabii hepsinin belli bir fiyatı var. ÖYle ki bir yayında bir yayıncı 1 milyon TL topladı. Bu para tamamiyle kara paranın da ötesinde çalıntı kredi kartlarıyla ödenen bağışlardan geliyor.
Twich meselesi gündeme gelince ortalık biraz sessizleşti. Sıranın kendilerine geleceğini düşünenler pusuya yatıp bekledi. Ama sanırım şu sıralar yine aldı başını gidiyor bağışlar. Farklı sosyal medya hesaplarında ki fenomenlerde devletin duruma sessiz kalmasına isyan ediyor. Ama maliye ve masak bu konularda ihmal ediyor gibi gözükse de imhal (mühlet verme) ediyor. Youtube örneğinde olduğu gibi senelerdir Youtube üzerinden gelir elde edenlere geçmişe dönük çok ciddi cezalar geldi. Çok büyük borçların altına girenler oldu. Kimisi ödedi kimisi hacizlik oldu belki de.
Şu anda kimse sanmasın ki devlet olaya el atmıyor biz bu işe devam edelim. Veya zamanında yaptık ama şimdi elimizi eteğimizi çektik.
Bu işe bir kez bulaşan bugün değilse 1 sene yada 2 sene sonra eline mahkeme kağıdı alacak. Hem vergi kaçırma hem kredi kartı dolandırıcılığına aracılık etme suçundan ceza ödeyecek ve yetmeyecek hapis yatacak. Mahkemeye hiç bir şekilde bana bağış yapacağım, sende şu kadarını alıp gerisini bana atacaksın dedi, ben o parayı çalıntı kredi kartı ile ödediğini bilmiyordum deme lüksünüz yok.
Daha dün amipin teki vay herkese aslan kaplan gidiyor bana bir gözlük abi, hadi zengin abilerim ablalarım, gözlük gelirse ben kendimi parçalarım, ne olur abim bir gözlük abim diye dönderip dönderip duruyordu. Dilencilik yapsa sokakta çok daha fazla toplar o kadar yalvarmaya.

Ama bugün değilse de kardeş devlet yarın mutlaka defterinizi dürer.
Sadece yolsuzluk mesele değil. Ne ahlaksızlıklar dönüyor. Dün ekranı bir kaydırdım bir çocuk cinsel organını kaldırmış eşofmanı içinden dans ediyor. Çoluk çocuk da hep bunları izliyor. Kimse müdahale etmiyor.
Tek vakitte Tiktok (aktif değilim, sadece bymemo.57 yi takip ediyorum) Bigo Live gibi pislik yayınların kapanması dileğiyle.