Ziyaretçiler sitenize girmeden önce ''Bir bakayım gireceğim site Google aracında yüksek puan alıyor mu?'' diyerek girmiyor ki... Burada önemli olan yüksek puan almak değil.
Geçenlerde yeni bir niche site açtım, Pagespeed üzerinde 91 puan alıyor ve GTMetrix üzerinde de 0,6 saniyede yüklendiğini görüyorum.
Keza başka bir site ise Pagespeed'de 96 puan alıyor ama GTMetrix üzerinden 1,8 saniyede yüklendiğini gördüm.
Bunun gibi, Pagespeed puanı düşük ama yüklenme hızı daha hızlı olan birçok siteye rastladım, rastlamışsınızdır.
Pagespeed, özellikle son 2 güncellemede yani Lighthouse 6 ile birlikte hız aracından ziyade kullanıcı deneyimi aracı olmuştur ki, CLS metriği bunun en iyi kanıtıdır.
Hızlı bir web sitesi isteyen kişi en başta PAYLAŞIMLI HOSTİNG ile barındırmayacak bu siteyi.
Şart olmasa da tema seçimine de dikkat ederse, siteye hız optimizasyonuna bile gerek kalmayacaktır.
Gelelim diğer meseleye. Google,
2010 yılında site hızının sıralama faktörü olduğuna dair bir açıklama yaptı.
Burada şöyle bir ifade yer alıyor:
Alıntı
While site speed is a new signal, it doesn't carry as much weight as the relevance of a page. Currently, fewer than 1% of search queries are affected by the site speed signal in our implementation and the signal for site speed only applies for visitors searching in English on Google.com at this point. We launched this change a few weeks back after rigorous testing. If you haven't seen much change to your site rankings, then this site speed change possibly did not impact your site.
Türkçe'ye çevirecek olursak:
Alıntı
Site hızı yeni bir sinyal olsa da, bir sayfanın alaka düzeyi kadar ağırlık taşımaz. Şu anda, arama sorgularının %1'den daha azı, uygulamamızdaki site hızı sinyalinden etkileniyor ve site hızı sinyali, bu noktada yalnızca Google.com'da İngilizce arama yapan ziyaretçiler için geçerlidir. Bu değişikliği sıkı testlerden birkaç hafta önce başlattık. Site sıralamanızda fazla bir değişiklik görmediyseniz, bu site hızı değişikliği muhtemelen sitenizi etkilememiştir.
Bu da yetmedi, Google
2018 yılında sayfa hızının mobil aramalarda sıralama faktörü olduğunu açıkladı.
Bu linkte de şöyle bir açıklama var:
Alıntı
Bizim deyimimizle Hız Güncellemesi, yalnızca kullanıcılara en yavaş deneyimi sunan sayfaların ve sorguların küçük bir yüzdesini etkileyecek. Söz konusu güncelleme, sayfa oluşturulurken kullanılan teknolojiye bakılmaksızın tüm sayfalara aynı standardı uygular. Arama sorgusunun amacı hâlâ çok güçlü bir sinyal olduğundan yavaş bir sayfa, iyi ve alakalı içeriğe sahip olması halinde yine de yüksek sırada yer alabilir.
Bu alıntı içinde belirttiğim yerlerde büyük puntolarla, altı çizgili ve kırmızı renkteki yazılara dikkat ederseniz işin özeti açıkça belirtiliyor zaten.
Diğer türlü içerikleriniz kopya ya da spin ile anlamsız, sırf içerik olsun diye yazılmış, sosyal medya performansı sıfır, mobilden siteye girenlerin anında siteyi terk ettiği, tıklayınca pop-up fışkıran, E-A-T kriterlerinden bi'haber site sahipleri sırf Pagespeed puanı 90+ diye sıralamada yükseleceğini sanıyorsa ya da bunu iddia eden ''site hızı optimizasyoncularıyla'' muhatap olduysa ben aynı böyleyim:
https://www.youtube.com/watch?v=OJbIBZkfcUY