Umutsuz78 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Haklısın kötü değiliz Suriye , Filistin ,Afrika ,ırak gibi ülkelerle kıyaslarsak alış safis arz talep ve karşılama işlerini Avrupa ,Amerika ,Rusya gibi ülkelerle bir karislastirma yaparmisiniz yada alım gücü durumunu 10 yıl önce ve suanki durumla batak sizce nedir ülkenin haritadan silinmesi mi
Kıyaslama yaparsan onlara göre kötüyüz. Ben de iyiyiz demedim zaten. 10 sene öncesine göre de alım gücümüz daha düşük.
Batık ülke görmediğiniz için batık olduğumu düşünmemiz normal.

Burada siyaset tartışacak değilim arkadaşlar. Reisçi filan da değilim. Ben sadece realist bakış açısıyla yorum yapıyorum. Aman ülke bitti öldü demek günümüzün popülarist davranışlarından birisi olabilir ama buna katılma zorunluluğumuz yok.

Bir ülkenin finansal anlamda batması ne demektir bunu bir ekonomistten öğrensen daha iyi olur.

Batmak demek ülkenin iflas etmesi demek. İç ve dış borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi demek. Alacaklı ülkelerde oturup borç yapılandırılması yapılması gerekir. Para birimi büyük ölçüde değer kaybeder. İthalat azalır. İlaca ve sağlık hizmetlerine ulaşım kısıtlanır. Halk devlete güvenmediğinden bankada asla para tutmaz. Ülke batık olsaydı Yunanistan ve Venezuela gibi, halkın bankalarda 15-20 süreyle para çekmesini yasaklardık. Bankaları kapatırdık. para çekme limitini 200 TL ile sınırlardık. Tıpkı Yunanistan'a yapıldığı gibi diğer ülkeler borçları öteler, hatta durumlarını düzeltsinler diye yeni borçlar itelerdi. Ülke batık bir halde olsaydı, Arjantin başkanı gibi cumhurbaşkanının da helikopterle filan kaçması gerekirdi. Ya da 4 yıl arayla ikinci kes iflasını duyururdu falan filan.

Biz bunu Osmanlı Devleti'nde yaşadık. Dış ülkelere duyuru yapıldı. Borçların ödenemeyeceği duyuruldu. Bu borçları cumhuriyet döneminde ödeyebildik.