cengizclskn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İktisat bilginiz olmadığından anlamamanız normal. Döviz fiyatını arz ve talep belirler. Hukuka saygılı yeni bir iktidarın gelmesi ile mala çökme ve yasadışı uyuşturucu ticareti biter. Yabancı yatırımcı ve fonlar için bağımsız hukukun olduğu güvenli bir ülke olduğunuzda bu bol para ortamında ülkeye ciddi bir yabancı yatırım girişi olur. Döviz arzı arttığından fiyatı da düşer. Bu hem reel ekonomide hem mali piyasalarda olur. Örneğin şu anda Fiat, Ford Renault gibi Türkiye'de fabrikası olan firmalara yeni büyük yabancı markaların üretim fabrikaları da eklenir işsizlik düşer gelirler artar. İhracat da arttığı için ülkeye daha da döviz girişi olur. Mali piyasalarda da döviz girişi ile borsalar şahlanır döviz düşeri yerli paranın alım gücü artar. Yani kısacası üstümüzden kalkan bereket geri gelir.
TheStranger adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ekonomiyi bilmeyenler, ekonomiyi anlaşılmaz bulurlar ve çözüm üretemezler. Ekonominin en büyük can damarı, güvendir. Tek adam rejiminden, demokrasiye geçilmesi bile doları 5'lere düşürür. Başkanın sınırsız gücünün olduğu, Merkez Bankası'nın ve hukukun bağımsız olmadığı ülkeye para gelmez. Muhalefetin bunları sağlaması yeterli; çok rahat 3 seviyelerine iner dolar.
şu iki arkadaşa yazmadan duramadım komik yorumlar geldi cidden. Üretim olmadan düşmesi imkansız nokta. Trendyol vs gibi yerler bile olsa senin cebinden alıyor başkasının cebine gidiyor ülkede bir döngü oluyor. Sen yurt dışına üretmeden DÜ-ŞÜ-RE-MEZ-SİN ki bu zamanla imkansız çok komik yorumlar