Polat adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Önce ne yapacağına karar vermen gerekiyor.

Dinamik web siteleri ve mobil uygulamaları yapmak istiyorsan hangi dili öğrenmelisin bunu araştırmalısın. Öğreneceğin dili ne kadar sürede öğrenip projeler çıkarabiliyorsun bunu tartmalısın.

Örneğin bir web sitesini,
Php, Nodejs, Python vb. dillerle yapabilirsin. Fakat kendine şunu sor. Örn Bu dilleri öğrenme süreci nasıl? Hangisi daha kolay/zor. Hızlıca öğrenip hangisinden para kazanabilirsin. Senin ihtiyaçlarını yerine getirebiliyor mu? Gibi sorulara cevap bulabilmelisin.
Yukarıdaki 3 dil arasından PHP'yi hem daha kolay ve hızlı bir şekilde öğrenebilirsin hemde hızlıca para kazanmaya başlayabilirsin misalen. Fakat php ile sadece web sitesi, bot vb. işlemler yapabilirsin mobil uygulama yazamazsın ( API'sini yazabilirsin. )
Nodejs tercih ettiğinde biraz daha kavraması zor bir dil bana göre fakat bunun artısı ekstradan react native, native script, flutter, vb. gibi fwleri öğrenerek mobil uygulama da geliştirmene olanak sağlıyor. Fakat bundaki öğrenip geliştirme hızın phpye göre daha düşük olacaktır. Örn phpde 3 ayda öğrenip para kazanabileceğini varsayarsak nodejs de 4-5 ay civarında olabilir.

Ben ilk olarak php öğrenmiştim. Hem kolay bir şekilde öğrenebiliyorsun hemde hızlıca proje geliştirebiliyorsun. PHP de uzmanlaşma sonrasında nodejs öğrendim. PHP'de bildiğim bir çok şey aslında nodejs de de var sadece tarzları farklı. hal böyle olunca dili öğrenirken öğrenme sürem otomatik olarak düştü. Tam tersinide yapabilrisin önce nodejs, sonra php, veya önce python sonra nodejs vb. veya başka diller Java, C# gibi.

Başlangıç olarak seni yazılımdan soğutmayan, severek öğrenebileceğin dili seç. Zor veya kolay fark etmez.
Çünkü o dili öğrenme sürecinde severek soğumadan yapacağın için iş sonunda öğrenmeyi öğreniceksin ve diğer dilleri öğrenmek senin için artık zor olmayacak. Hatta bunu yapamam dediğin bir çok şeyi yapabildiğini fark ediceksin.

Sıfırdan başlayan birisi için çok fazla soyut terimler olacak. Kavram kargaşası yaşayacaksın çoğunlukla anlamayacaksın veya anladığını sanacaksın zaten, fakat her gün çalıştıkça proje geliştirdikçe taşlar yavaş yavaş yerine oturmaya başlayacak.

İlk oturmaya başladıktan sonra zaten sonrasına istesende engel olamazsın
At siteye makale olarak kimse bir şey demez.