Kendi mesleğini yapmayı istemediğinde elbette tavsiye edilebilecek onlarca iş olabilir.
Maliyetin TL olduğu, satışın dövizle olduğu ticari faaliyetlerinin getirisinin fazla olduğundan bahsediyorsunuz. Haklısınız. Fakat cebinde her parası olan da bu konuda başarılı olacak diye bir durum yok. 10 tane yazılımcı tutsan da konuya hakim değilsen, ekip arkadaşlarını çalıştıramıyorsan ufak bir projeyi dahi sonlandıramama ihtimalin var.
Başkasının yanında çalışırken de ticaretin bir ucundan tutulabilir. Arkadaşın babasının bir işletmesi var, şimdi değil de 2 sene sonra da oraya geçmeyi düşünebilir.
23 yaşında yeni mezun mühendise 3500 TL teklif eden bir işletme, 33 yaşında kendi alanında hiç bir işte çalışmamış mühendise 3500 TL dahi teklif etmeyecektir. 23 yaşındaki birisine bir şeyler katabilme ihtimalin, 33 yaşındaki birisine göre daha kolaydır.
O yüzden bitirdiği bölüm istediği, severek okuduğu bir bölümse önce vakit kaybetmeden kendi mesleğine odaklanmasını tavsiye ediyorum. Bunu kendisinden yaklaşık 10 yaş büyük bir mühendis abisi olarak tavsiye ediyorum. Elbette benim tavsiyeme uyacak, benim tavsiyeme herkes katılacak diye bir durum söz konusu değil.
Tek başına şahıs şirketi açabilir , tek başına pekala yazılım projeleri geliştirebilir ve onları satabilir , şahıs şirketini açmasının nedeni elbet ki yabancı müşteriye güven vermektir ve bunun içinde bir web sitesi kurabilir ve ürünlerini orada sergileyebilir , restoran yazılımı gibi bir çok yazılım yazarak bunları ulaşabildiği tüm yabancı işletmelere ve yabancı ülkede yaşayan buna ihtiyacı olabilecek müşterilere satabilir .
Diyelim 100 müşteriye sattı yeni projeler yeni ürünler yaratabilir ve bu aynı zamanda yurt dışında da bir ofis açma işini kolaylaştırır vize kolaylıkla alabilir sorunsuz seyahat yapabilir veya oraya yerleşebilir hatta ofis açarak orada resmi olarak bulunabilir , veya bir posta kutusu kiralayıp ve muhasebeci paketlerinden yararlanıp orada bir mini şirket kurabilir ve daha çok işletmeye yabancıya ulaşabilir .
Demek istediğim Türkiye'de yaşadığı süre boyunca ve Türkiye'de yaşarken Dolar kazanıp TL harcayacağı için ve bu para kazanma süreci içinde çok az sayıda insanla muhatap olacağı için Türkiye'de ..
Hem başı derde girmez , maddi yüke borca batmaz hem Dolarla kazandığı için Türkiye'de yaşamakta çok daha rahat eder .
Hiç işe girmeyen adamın en azından sıfır borcu varken işe girdiğinde adamın borcu katlanarak binlerce lirayı bulabiliyor ve işini kaybettiğinde başına nelerin geleceğini bildiği için de tam bir esaret altında yaşıyor .
İnsanlar kart döndürüyor kartın asgarisini yatırıyor bir sonraki aya sürekli borç devredip kartı başka kartla kapatıp sürekli ertelemeye sonra kredi çekip kapatmaya onda taksit yapmaya ve sürekli ama sürekli sonra faiz faiz faiz faiz en sonunda uçuk rakamlar yapılandırma yapılandırma ödeyemedin yandın üstüne faiz kere faiz sonuç olarak bu adam erteleme işi için bir işyerinde çalışmış oluyor geçinmek için değil .
Yani diyelim 150 000 TL borç için sadece ve sadece o borcun taksitlerini ödemek için çalışıyor bu adam ki kira yemek su doğalgaz şu bu falan filan boş geç ve sürekli insanların maaşlarına hacizler vesaire şimdi burada uzun uzadıya yazmak istemiyorum , en başından bu adam işe girmeseydi bu borçlarda olmayacaktı ve ne oluyor patronda ne isterse ne olursa ne şey yaparsa her şeyi her şeyi yapması gerek çünkü borç ertelemesi lazım eğer durum kötüyse öyle büyük bir efor öyle büyük bir özveri öyle büyük bir özen göstermeli ki işinden atılmasın bu sayede borcunu erteleyebilsin .
Yazılım yaz internetten yabancılara sat ulaş mini şirket şahıs şirketi aç sonrada yurtdışından ofis aç yerleş veya bu şekilde devam et ama dolarla kazandığın için artık Türkiye'de normal bir yaşam sürme imkanın olacak .
Ve en önemlisi başın böyle belalara girmeyecek yoksa işte bu adam gibi oluyorsun .
https://www.youtube.com/watch?v=vqD59MecWpQ