Bence sermayesi varsa ihracat yapmayı denesin , özellikle yazılım alanında pekala donanımda satabilir , ürün geliştirip onu da satabilir bu sayede hem dolarla kazancı olur ve TL esaretinden kurtulur , hem ticaretinde sekteye uğramamış İç piyasayla muhatap olmak zorunda kalmamış olur .
İç piyasada çalışan olsa maddi yükün altında ezilecek onun bunun ağız kokusunu çekecek yıpranacak , iç piyasaya mal sürse yandı zaten borcun altına girer durduk yere maddi zararlara uğrar hele rakibi falan varsa iş yapamaz üç kuruş para kazanamaz hale gelir , en iyisi yap ihracatını açıl dış piyasaya ufacık minnacık sermayeyle harikalar yaratabilirsin .
Kendi mesleğini yapmayı istemediğinde elbette tavsiye edilebilecek onlarca iş olabilir.
Maliyetin TL olduğu, satışın dövizle olduğu ticari faaliyetlerinin getirisinin fazla olduğundan bahsediyorsunuz. Haklısınız. Fakat cebinde her parası olan da bu konuda başarılı olacak diye bir durum yok. 10 tane yazılımcı tutsan da konuya hakim değilsen, ekip arkadaşlarını çalıştıramıyorsan ufak bir projeyi dahi sonlandıramama ihtimalin var.
Başkasının yanında çalışırken de ticaretin bir ucundan tutulabilir. Arkadaşın babasının bir işletmesi var, şimdi değil de 2 sene sonra da oraya geçmeyi düşünebilir.
23 yaşında yeni mezun mühendise 3500 TL teklif eden bir işletme, 33 yaşında kendi alanında hiç bir işte çalışmamış mühendise 3500 TL dahi teklif etmeyecektir. 23 yaşındaki birisine bir şeyler katabilme ihtimalin, 33 yaşındaki birisine göre daha kolaydır.
O yüzden bitirdiği bölüm istediği, severek okuduğu bir bölümse önce vakit kaybetmeden kendi mesleğine odaklanmasını tavsiye ediyorum. Bunu kendisinden yaklaşık 10 yaş büyük bir mühendis abisi olarak tavsiye ediyorum. Elbette benim tavsiyeme uyacak, benim tavsiyeme herkes katılacak diye bir durum söz konusu değil.