Çorba yapmıştım ifade edeyim yalın bir şekilde yazdıklarımı sonra çorbamı içerim sizde o zamana düşüncelerinizi tekrar yazmış olursunuz .
Piyasaların içinde çok bulundum , bürokraside sanayi odalarında organize perakende sektörleri vesaire sanılanın aksine nitelikler değil lobicilik önemli burada .
Nitelikli vasıflı yabancı dil bilen çok sayıda insan gördüm ama hepsinin alakasız işlerde vasıfsız olarak çalıştıklarına şahit oldum sürekli .
Piyasaların ihtiyacı zaten yabancı menşeli hizmetlerle karşılanmaktadır fazlasıyla , rutin işleri halledebilecek lobi elemanları yapacağı işi zaten vasıfsız bir çok insan yapar .
İlla bir sisteme sokacaksak bizim piyasa Küresel Güney piyasası biz Küresel Kuzey'e sırtımızı dayarız , Elbet bu zararlıdır uzun vadede geleceğimizde derin yaralar açar .
Kelebek etkisine gelince , kelebek etkisi dediğimiz şey kaosun yarattığı ve ilerleyen süreçte kaosun ortaya çıkardığı bir düzendir .
Sizler o niteliklere o maaşları kabul edip sonra bunu sizinle aynı durumda olanlara bir örnek teşkil edici model olarak sunarsanız sonuç olarak düzen istikrarlı hale gelir ve çocuğunuz yabancı dil bilen tecrübeli bir bilgisayar mühendisi olarak bulaşıkçılık yapabilir .
Afiyet ve şifa olsun Hocam.
Son cümlenizde ki örnekten yola çıkarak, yoruma girmek isterim.
Şöyle ki, yabancı dil bilen ve tecrübeli bir bilgisayar mühendisi bulaşıkçılık yapıyorsa piyasanın arz ettiği talep karşılanmamıştır. Yani 1 bulaşıkçı, 10 mühendis yetişmiştir. Ama aslında 1 bulaşıkçıya ve 1 mühendise ihtiyaç vardır.
Lobicilik maalesef var,
@Tasarimcidayi; 'nın son videolarında denk gelmiştim. Mimar veya mühendis ilanında, "gerektiğinde çay getirecek" maddesi bulunduğu gibi; "yeni mimar aldım, bak çayda getiriyor" kültürüne dönüyor.
Mesela şahsım da bu konuya bir örnek. İşe başladığımda lise mezunuydum. 2. yılımda sorumluluk, 4. yılımda yöneticilik aldım. Ama birlikte çalıştığım kıymetli arkadaşlarımın arasında master yapanda var; birkaç lisans mezuniyeti almış olan da. Ben daha yeni ön lisans bitirmiş oldum fakat yetkinliklerimi pratik bir şekilde işlevselleştiriyordum.
O yüzden düşüncem; Türkiye de şuan mühendislik bölümleri, IIBF bölümleri gibi oldu. Sayısı az olan daha çok değerlidir. Bknz 3-4 yıl sonra herkes Avukat olacak. Daha yeni Adalet ö.lisans programlarını kapattık. Bu zamana kadar bu bölümden mezun olan DGS ile hukuka girecek ve bölümü bitirip Baroya başvuracak. Teknisyen ve tekniker üreten birim ve bölümler daha çok kazançlı çıkacağını düşünüyorum.