Bu yazı bisiklete yeni başlayanlar ve bisiklet süren kişilerin gelişmesinde yardımcı olmaktır.

Bisiklet size aslında çok zor ya da sürülmesi büyük efor gerektiren bir spor gibi gelebilir.
Fakat bisiklet aslında son derece keyifli ve yüksek efor gerektirmeyen bir spordur.
Bisiklet sürerek şu anda Covidden korunabilir, trafikteki zamanınızı size verir, otobüs + yakıt masrafından sizi kurtarır ve kalp sağlığınızı korur.

Şimdi bir kaç ufak ama etkili triklerden bahsedelim.

1-) Yokuş Çıkmak.
Yokuş çıkarken asla vitesi 1.'de tutmam. Bunun nedeni kasların gelişmesi + çok tekrar = çok efor.
Yokuş çıkarken yüksek vites girip sonra düşürürüm fakat minimum 2-3. Viteste tutarım.
Yokuş sırasında nefes alış verişini burnunuzdan yapmaya ve yavaş, ritimli yapmaya çalışın.
Yokuş bir an önce bitsin diye bütün eforunuzu bir anda kullanmayın, yokuşun uzunluğuna göre eforunuzu harcayın.

2-) SPD pedal ve Ayakkabı
SPD pedal ayakkabıya kitlenen sizin güvenliğinizi ve performansınızı arttıran bir pedal türüdür.
Bu pedal ayağınıza kitlenir fakat kaza, düşme gibi durumlarda açılır yani tamamen güvenlidir.
Yol yaparken ayağınızda pedal kilitli olduğu için siz bir ayağınızla güç verirken diğer ayağınız otomatik olarak o pedalı yukarıya çekecek ve dolayısıyla kullandığınız eforu azaltacaksınız.

3-) Ekipman ve Bakımı
20 yıllık hiç bir bakımı yapılmamış bisikletle ben de binsem tıkanırım.
Bisikletinizin arka ruble ve ön göbeği yerdeki kıl ve pisklikleri en geniş olduğu yere çeker.
Bir süre sonra oradaki pislik zincirin akıcılığını inanılmaz oranda engeller.
Burayı KESİCİ OLMAYAN. Kürdan ya da küçük iğne kullanarak oradaki pisliği aydan aya temizlemelisiniz.
Zincirinizi 3-5 TL'lik benzin ve bir diş fırçası ile sürtüp yıkayarak temizleyebilirsiniz.
Bunu aynı şekilde Ruble ve Öngöbek için de yaparsanız tadından yenmez.
SÜREKLİ VİTES AYARANIZ MI BOZULUYOR?
Teflon vites ve fren teli alıp bisikletinize takın.
Bu sizi mevsim geçişleri + ısı değişikliklerinden korur. Bu sayede vites ve frenleriniz her zaman jilet gibi olur ve ayrıca bakım yaptıktan sonra bu telleri tekrar kullanabilirsiniz.
Ömürlüktür .

Ek olarak bisiklet sürerken iki dakikalık yol dahi olsa kaskınızı takın. Benim hayatımı bir kez kurtardı umarım siz bu durumu hiç yaşamazsınız.

4-) Öne Eğilmek.... Vazgeçilmez Tutkumuz.
Öne eğilince ne fark eder?
Öne eğilince fizik devreye girer ve inanılmaz bir ivme kazanırsınız.

https://www.youtube.com/watch?v=ea5iiXq_i2M&t=136s

Bu videoyu 2:30'dan itibaren izleyebilirsiniz.
Normalde ivmemi kazanamıyorum çünkü rüzgar beni çok fazla engelliyor.
Fakat öne eğilip adeta ok gibi oluyorum ve rüzgarı deliyorum.
Hız artışı 60'dan bir anda 80 civarına çıkıyor.
MTB dahi kullanıyor olsanız rüzgarlı bir günde öne doğru eğilierek sürerseniz gücünüzün çok büyük bir miktarını saklarsınız.

5-) Kamera Kullanın.
Hobi hatta spor bile yapıyor olsanız kamera alın.
Antrenman yaparken bir anda sağanak yağmurun içerisinde kaldım.
En sağda ışıklarımı açarak ilerlemeye devam ettim.
Hızım 10 çünkü yerlerde su birikmiş ve neredeyse jantın bir bölümü içerisinde sabit olarak kalıyor.
Bir araç sağ taraftan tali yoldan dönüş yapacaktı.
Benim ona yaklaşmamı bekleyip sonra üstüme sürdü.
O yolda hızımı 30-40'a çıkartamasam belki beni ezerek öldürecekti.
Aracını kenara çektiğinde fark ettim ki onca ışığa rağmen beni fark etmemiş üstüne bir de küfür ediyordu. IŞIKLARIN LÜMENİ 100'den fazla.
Sakinliğimi korudum ve yaptığının yanlış olduğunu anlatırken bir anda gaza bastı gitti.
Karakola gittim, orada mobese yok ve dükkan kameraları sadece kaldırımı çektiği için hiç bir şey ispat edemedim.
Yani o adam orada bana çarpıp gitmiş olsaydı ben bu olayı ispatlayamazdım.

6-) Yol Yapmaktan Korkmayın.
Psikoloji bu işin en büyük kısmıdır.
Siz üfff çok yol var derseniz o yol size ölüm gibi gelir ASLA BİTMEZ.
Giderim, yapacağım, başaracağım diyin.

7-) Olası bir kaza durumunda yasalara uygun hareket edin.
Umarım bu maddeye hiç ihtiyacınız olmaz fakat eğer kaza yaptıysanız kesinlikle hiç bir şeyi hareket ettirmeyin.
20 ile bile düşmüş olsanız Ambulansı arayıp hastaneye gidin.
UNUTMAYIN. Kazadan sonra adrenalin sizin 20-30 dakika vücudunuzdaki hasarın ne olduğunu gizleyebilir.
O an çok ufak hissedersiniz.
Ülkede pek çok iyi niyetli fakat zarar vermeye müsait insan var.
Kolun çatlıyor adam kolunu açıp kapattırmaya çalışıyor.
SAKIN YAPMAYIN.
Daha önce başıma geldiği için söylüyorum sonra o acı katlanıyormuş
Kazadan sonra bir şey yiyip içmeyin.
Bizim insanımız bu konuda çok duyarlı
Adamın önüne Serpme Kahvaltı gibi ne var ne yok getirir ama yememeyi tercih edin

Adana'da Kızıldağ diye bir yayla var rakımı yaklaşık 1650 civarıydı.
70 Km normal sürüş + 23 km SADECE YOKUŞ YUKARIYA sürdük.
İnanın bacaklarımın yandığını ve nabzımın hiç düşmediği bir yoldu.
Yolda bir kez durunca tekrar hareket etmek bile çok zor oluyordu
Ama mental olarak yapacağım dedim ve yaptım.
Bisikletiniz ne olursa olsun önce kendinize inanın.

@İsmetKerem; Pek düzenli bir konu olmadı ama benim için önemli olan kısımlar bunlar .