Bugünün tbmlerine bakınca, yıllardır Türkçe sitelere verdiğim emeği tekrar sorguladım, yeni İngilizce siteler için tekrar motivasyonla doldum, birilerini de doldurayım diye şuraya bir görüntü bırakayım

Malta hattımı da aldım, banka hesabı işini de halledip burada yeni bir adsense açacağım ve ingilizce sitelerin bazılarını buradaki adsenseye taşıyacağım, ya da sıfırdan açacağım siteleri buradan açarım bilmiyorum. Böylece yabancı adsense daha çok kazandırıyor teorisini de test etmiş olacağım.

Not: Sektör soracaklar için, bu görüntüdeki İngilizce sitem kadın bakım alanında niche bir site. Sektör vermekten korkmuyorum çünkü sektörü bilmenin bir anlamı yok. Projeyi özümseyip sektörü araştırmak, verileri toplamak ve kaliteli ve profesyonel bir analizden geçirmek önemli olan. Farklı hesaplardaki İngilizce ve Türkçe sitelerimde de durum böyle. Olur olur da 20 katı, 40 katı hatta 100 katı olmaz yani =)

Tahmini kazanç bu hesapta günlük xxx tl civarında, konu amacından sapmasın diye paylaşmadım, sonra şov yapıyorsun diye linç yiyorum Amacım şov değil arkadaşlar, aynı gemideyiz, millet kazanacağına, elin hintlisi şusu busu kazanacağına biz kazanalım.

Bir bilgi daha vereyim okuyanlar için, bu siteyi pinterest için açmıştım; 6 ay çok güzel para kazandırdı Pinterestten, sonra İnstagram'dan trafik kasmaya çalıştım, iyi de gidiyordu, aylık 4k 5k TL kazançları görmüştüm. Ama 2020 ortasında patladı Pinterest, öyle olunca İnstagram'ı da bıraktım. Sonrasında da sosyal trafik kesilince ilginç bir şekilde Google sıralama ve organik trafiği arttı. Kelimelerinde ilk 100 de yokken ilk sayfalara geldi. Bu da bana sosyal trafik - organik trafik konusunda yeni bir araştırma, test etme konusu çıkardı =) Bu konuda da daha sonra paylaşım yapacağım. Neyse bu artışla 5 tl civarlarındaki TBM yükselerek buralara dayandı.

Herkese bol kazançlar

editler:
  • İngilizce proje üretmek için İngilizce bilmek elbette önemli, bir kaç - 0 önde başlarsınız. Ancak dil bilmiyorum diye İngilizce proje geliştiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Yakın gelecekte bir almanca denemesi yapacağım, amacım bunu kendime ispatlamak =)

Google translate ve extra çaba ile, dil bilmeden de kaliteli bir ingilizce proje çıkarabilirsiniz. Önemli olan maliyeti.

Ahrefs, semrush, google ads keyword planner, google trends, spyfu (spyfu KD için en doğru veriyi veren analiz aracı bence, tabi İngilizce kelimeler için) diğerleri ise long tail bulmada ve içerik planı yapmanızda son derece önemli. Buradaki verilerde dil bilmeseniz de başlıkları ve buldugunuz kelimeleri translate ile çevirip olayı anlayarak bir içerik planı yapmanız mümkün. Dil bilen için daha kolay ve daha verimli bir çalışma olur ama bilmeden de yapılır. Felemenkçe siteye danışmanlık yaptığım için biliyorum.

Rakip analizi, bulunan kelimelerin google sorgu analizi ( alt ve benzer sorgular) çok önemli. Her başlık için ilk sıradaki siteleri hem araçlarla hem de manuel gözle inceledim, ne tür içerikler oldugunu manuel olarak görmeniz çok önemli. Okur ne istiyor, bu sitelerde neler var, daha iyi olmak için neler eklenir bakıp bilmeniz lazım. Bu tabi dil bilmeden daha büyük bir külftet, herşeyi translate ile anlamanız lazım en azından yolunuzu görecek kadar.
  • ABD hedefliyorsanız, paraya kıyıp ABD hosting alacaksınız. Hostgatorde barınıyor bu sitem, tüm Türkçe sitelere ödediğim yıllık host parasından daha çok para veriyorum. Aslında paketi düşürebilirim ihtiyacımın çok fazlası ama büyüsü bozulur diye kapıldım bir hurafeye Yine de pahalı tabi. Türkçe hosting firmasından almanya lokasyonlu hosting alıp hayallere kapılmayınız. Aksini iddia edenler çok yine olacak, ancak pek çok karşılaştırmamda hosting konumunun ne kadar önemli oldugunu gördüm.
  • İçerik için bir ABD vatandaşına "bu ne biçim site" dedirtmeyecek doğrulukta yazacak editör bulmanız lazım ki, Türkçe bir içeriğe göre en az 4-5 katı içerik maliyeti demek.
  • Türkçe seo çalışmasında 50 liraya alacağınız tanıtım yazısı için bu rakam aynı özelliklerdeki ingilizce site için 250-300 tller
  • Site niche de olsa, artık güncellik önemli. 5 makale girdik yaslandım arkama yok, sürekli beslemek lazım.
Yani burada önemli olan dilden ziyade maliyeti, ne ekerseniz onu biçiyorsunuz.
  • Bir de sosyal medya hesapları açarak sitenin ilk çıkış hızını artırabilirsiniz, sosyal medya hesapları ve news kaydı hızlı indeks alıp emeklemekten yürümeye geçmenize katkı sağlar.
Yorumlar geldikçe aklıma gelenlerle konuyu zenginleştireceğim