7 yıl önce deneyimlemeye başladığım ingilizce içerikli web siteleri çok farklı bir yöne doğru evrilmeye başladı.
Şöyle ki; İlerlemek hit almak son derece zor ve zaman istiyor. Kesinlikle çok kaliteli içerikler istiyor ama geliri de inanılmaz yüksek.
Türkçe sitelerde ise bu dönüşüm çok daha yavaş. Bunun en büyük nedeni hala kaliteli içerik üreten projelerin çok az olmasından.
Ayrıca Türkiye'nin ekonomik durumu ve insanların alım gücü belli. TBM sadece kasım ve aralık ayında hak ettiği değerde onun haricindeki 10 ay ölü..
Türkçe içeriklerde de artık hit almak zorlaşıyor ancak emek / verimlilik oranlarına baktığımızda Tr sitelerle uğraşmak için artık Piyasanın Duayeni diyeceğimiz adamlardan olmak lazım.
Peki Türkçe içeriklerde Para kazanan bu duayenler ne yapıyor
- Çok iyi sektör seçiyor.
- Sıradan bir sektöre çok iyi içerik giriyor ve seo anlamında kusursuza oynuyor.
Bu Duayenlerin aylık geliri ortalama 6-12 k arasında bir site için Ancak bunların sayıları az.
İngilizce sitelerde ise duayen olmaya gerek yok. Sabır - Sermaye ve hatasız ilerlemek yeterli.
Ben Tr içeriklerde sadece bir web sitesinden hatırı sayılır bir para kazandım. ( 13 senede )
Seo anlamında çok hata yapmama rağmen aylık ortalama 3k-5k kadar her sene kazandığım Tr içerikli sitem dışında hiç bir Tr içerikli sitede dikiş tutturamadım.
Nedenleri
- Asla yeterince ilgilenmedim
- TBM oranları motivasyonumu her zaman düşürdü.
- Satın aldığım ve tanıtım yazısı satar öyle para kazanırım dediğim sitelerin hiç biri ile ilgilenmedim. Küçümsedim, önemsemedim. ( Sonuçta bu sitelerden sıfır çektim. )
Sonuç olarak
Sabit olarak gelir elde ettiğim tek bir site hariç yaklaşık 6-7 tane elimde bulunan tr içerikli web sitelerini tamamen iptal ediyorum bu siteleri belki birilerine hediye ederim belki satarım bilemiyorum.
Şu anda sadece ingilizce içeriklere odaklanmış durumdayız. ( Ekip olarak )
Odaklandığımız alanı anlatmak ve belki bazı arkadaşlar için bir yol göstermiş oluruz diye yazdım.
Herkese bol kazançlar dilerim.