2018 yılında böyle bir girişimde bulunmuştum. O zamanlar tabii top 20 bambaşka. Shiba gibi xrp ler tronlar eoslar patlamış gitmiş. Fakat o anki pencereden bakıldığında mantıklı gibi görünen şey, süregelen zaman içerisinde çalışmadı.

Derinlemesine bir araştırma yaptım. Her piyasa göngüsünde, Son pandemi harici 3-4 yılda bir, çoğunlukla top 20 içerisindeki coinlerin bir kaçı sabit kalıyor ve diğerleri değişiyor. Yani kısacası her döngünün bir shibası, bir ripple ı ve bitcoini oluyor. Bu sene aldığınız shiba, bir sonraki döngüde o kadar kazandırmayabilir. Atıyorum abcd diye bir coin, o yılın shibası oluyor. Ve 10k üzeri coin olduğunu düşünürsek, bunu bulabilme ihtimali epey zor görünüyor.

Adam mesela almış 0.05 cent iken xrp almış 1 dolarda satmış. Bir diğer de almış 2 dolardan, yıllardır bekliyor. 10 dolar to the moon hayalleri.

Bist gibi düşünün, piyasa değeri diyelim ki 10 milyon dolar olan jantsa, 20 liradan 800 liraya çıkabiliyor, fakat bir sabancının bu karı görebilmesi demek, 30 milyar dolar piyasa değerini 1.2 trilyon dolara çıkarması demek. ( farazi değerlerdir ).

Sepet olabilir, uzun vade kesinlikle katılıyorum, fakat popülerliği bitince kimse hatırlamayacak % 95 ini. Eos vardı mesela hatırlıyorum kendi ağı dediğer, mainnet dediler 15 - 20 dolara gömdüler. Daha hala bekliyor oradan alanlar..
Strateji anlamında tavsiyem herkese şudur.

Paris iklim anlaşması enerjiye verilen önem dünyanın enerji kaynakları vs. Bu sorun pow-pos ayrımını ciddi boyuna taşıyabilir. İşi fiyat - değerinden ayırırsam, teknolojisi kalıyor. Az enerji harcayan mümkünse regüle edilebilir coinler de öyle. Aksi halde, devletlerin veya büyük şirketlerin, kontrolu elden kaybetmemek için savaşa ve hatta dünyanın yıkımına dahi sebebiyet verebilirler ki tarih içinde güç için hep böyle oldu .
2000 li yılların başındaki .com balonunu hatırlayalım, yeni bir platform, yeni bir balon, bir karizması, gideri var fakat defter değeri mantığıyla bakarsanız ederi çok çok çok daha aşağılarda. Bu tarz ürünler seçmek, gelecek için faydalı olabilir.. Tabii ki ben 10+ yıl üzeri bir vade diyorum uzun vade diye. Türk insanının yatırımını ortalama 40 günde elden çıkardığını düşünürsek çok uzun gelebilir fakat yatırım işi biraz böyle. Gerisi kumar sanki.