A.AY adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Malumunuz kış aylarına girmeye az kaldı. Soğuk su ile yüzümü yıkayamiyorum bu tarz aylarda. Lavaboda musluğu açınca 2 3 dakika soğuk su geliyor. Ondan sonra sıcak su geliyor. Sıcak su gelmesi için boşa su akıtıyorum. Bu durum yıllardır canımı sıkıyor. Dogalgaz kombi kullaniyorum. Sıcak su musluğu açınca direk sıcak su gelmesi için ne tür bir taktik uygulamalıyım.
Kombi mutfak balkonunda bulunuyor.
Rahatsız olduğum konu bir kaç kuruş fazla fatura ödemek degil. Dinen rahatsız oluyorum. Dünyanın kimi yerlerinde suya hasret yerler var. Bu sebeple yaptığım israfa giriyor
Konu ilgi çekici, çünkü benzer rahatsızlık hisseden pek çok kişi vardır. Özellikle son 5-10 yıl içinde su konusunda yaratılan algı insana kendisini suçlu hissettiriyor.
Tutumlu olmak, gereksiz kaynak tüketmemek, ihtiyaç fazlası olanı istememek, aç gözlülük yapmamak vb yaklaşımları doğru buluyorum. Mesela tabağıma yiyeceğim kadar yemek alıyorum (açık büfe servisler de dahil), karnım doymuş olsa dahi tabakta kalan bir iki lokma yemeği de yiyorum boşa gitmesin diye.
Ancak, özellikle su konusunda yaratılan "duyarlılık" gerçeklikten kopuk! Dünya genelinde yaşanan su sıkıntısı bizler evlerimizde fazla su harcadığımız için değil, kapitalizm su kaynaklarını hızla tükettiği için yaşanıyor. Çarpık kentleşme, sanayi tesislerinin atıkları, ormanları yok etme, doğanın tahrip edilmesi vs vs... Su sıkıntı yaşanmasının temel sebebi bunlar. Kapitalizm ile mücadele etmeden bu tür kişisel önlemlerle vicdan rahatlatma ve var olan gerçeği perdeleme dışında bir sonuca ulaşamayız.