E-ticarette kar marjınız eğer ki kendiniz üretmiyorsanız çok düşüktür. Sebebini bir örnekle anlatmak isterim. Yaşadığınız şehre bir dükkan açarsanız, rakibiniz sadece şehrinizdekiler olur. Onların fiyatlarıyla rekabet etmeye çalışırsınız. Ancak tüm Türkiye'ye bir dükkan açmaya karar verirseniz, açtığınız dükkan kategorisinde bulunan tüm satıcılarla mücadele etmeniz gerekir. E-ticaret tam olarak böyle bir platform. Erkek giyim ve telefon aksesuarı satan belki 10.000'den fazla satıcı var. Bu satıcılardan %15'inin altında 5-6 paketlemecisi var. Paketlemeciler ürünleri paketliyor, faturasını kesiyor ve kargoya teslim ediyor. Patronun yapacağı tek şey malı satın alıp, satılmasını sağlamak. Bu durumdan ötürü 1TL, 2TL gibi kazançlar onu sürümden kazanacağı ve paketlemesiyle uğraşmayacağı için yeterince tatmin ediyor. Ancak siz bu %15'lik kısmın içinde olmayacağınız için, emeğinize ve vaktinize değmesi için minimum 5TL kar etmelisiniz. Bu durum da maalesef ki giyim ve telefon aksesuar ürünlerinde pek mümkün değil. Çünkü sattığınız kılıfın aynısını yüzlerce satıcı, aynı kalitede farklı tasarımlarını yüz binlerce satıcı satıyor. Haliyle müşterinin sizi tercih etmesi için ya çok uygun fiyat vermeniz gerekiyor ya da ürününüzün aşırı nadir olması gerekiyor. Aşırı nadirlik durumu bahsettiğiniz kategorilerde pek mümkün değil, uygun fiyat için de ya kendiniz üreteceksiniz (ki bu da aşırı maliyetli) ya da 1tl, 0.50tl karlar sizi tatmin edecek. Bu da ne vaktinize, ne de emeğinize değer. 2 yıldır Trendyol, Hepsiburada ve diğer platformda e-ticaretle uğraşıyorum. Her faturayı kendim keserim, her kargoyu kendim paketlerim, her kargoyu kendim teslim ederim. İadesiyle ben ilgilenirim, her şeyine ben bakarım. Günde 0.50 kuruş karla sattığım bir üründen 100 tane satsam 50tl eder. 100 kargo hazırlamak ölüm demek. 9-10 saat kargo hazırlamak demek. Dolayısıyla güzel kazancınız olan sektörünüzü bana kalırsa asla bırakmayın. Ben de sizin sektörde gelişebilmek için can atarım mesela
Konu sahibi izniyle soruyorum peki hocam ne üretebiliriz yani misal 3d yazıcılar var oda baya pahalı yani dediginiz gayet mantıklı ama ne üretebiliriz